Cu maretia sa gotica Notre Dame din Paris, domina nu numai raul Sena si Ile-de-la-Cite ci si istoria capitalei Frantei.
Pe locul unde se inalta astazi maiestuosul edificiu sacru in antichitate romanii ridicasera un templu dedicat lui Jupiter, care a fost urmat de o bazilica si apoi de o biserica in stil romanic inchinata sfantului Stefan, construita de regele merovingian Hildebert, in anul 528.
Initiativa de a ridica o catedrala, cu aproximativ 900 de ani in urma, a apartinut iui Maurice de Sully, episcop de Paris, datorita cresterii numarului de credinciosi. Lucrarile au inceput in 1163, dar nu au fost incheiate decat cu 180 de ani mai tarziu, in 1345, si atunci fara finisajele finale. Catedrala, inchinata Fecioarei Maria, a fost ridicata in perioada analfabetismului, asa ca a fost conceputa incat sa prezinte intr-un mod cat mai plastic scenele si personajele Bibliei, in portalurile, picturile si vitraliile ce impodobesc.
Cele doua turnuri gemene si cele trei porti sculptate ale catedralei Notre Dame din Paris sunt imposibil de confundat. Turnurile au 69 de metri, in timp ce spirala, o anexa din secolul XIX, are 90 de metri inaltime. Cele doua turnuri au devenit celebre datorita romanului scris de Victor Hugo in secolul 19. Personajul Quasimodo, cocosatul de la Notre Dame, locuia in turnul sudic al catedralei. In turnul de sud poti vedea clopotul urias, ce cantareste 13 tone. Desi intrarea in turnuri se plateste, se merita pentru a te bucura din varful lor de privelisti frumoase de deasupra Ile de la Cite (mai ales la asfintit). Tot de sus poti vedea statuile pasarilor si demonilor ce impodobesc Notre Dame.
Inainte de a intra, admira din exterior vitraliile care dateaza inca din Evul Mediu si garguii care pazesc acoperisul acesteia.
Fatada: este inconfundabila, fiind usor recunoscuta pretutindeni in lume datorita armoniei cu care sunt imbinate elementele gotice de arhitectura dar si maiestriei cu care au fost executate detaliile. Din Piata Notre Dame, admira din fata cele trei porti bogat ornamentate: cea din stanga dedicata Fecioarei Maria, cea din centru ilustrand Judecata de Apoi si cea din dreapta, inchitata Sfintei Ana (are una dintre cele mai vechi statui ale catedralei, ce o infatiseaza pe Fecioada Maria pe tron, tinand pruncul Iisus in brate). Deasupra celor trei porti poti vedea o galerie cu 28 de statui ale regilor Israelului. La urmatorul nivel se afla minunata rozeta, cu un diametru de 10 metri, iar deasupra acesteia se poti vedea “grande galerie” care uneste cele doua turnuri, aceasta fiind decorata cu pasari si alte creaturi fioroase (acestea sunt mai putin vizibile cand privesti de jos in sus). Nu rata si celelalte laturi ale catedralei, pentru ca sunt si ele cel putin la fel de frumoase.
Interiorul: Elementele cu adevarat deosebite din interior sunt vitraliile colorate ale rozetelor. In timpul vizitelor pot fi admirate de asemenea colectiile de bijuterii, sculpturi, mobila, literatura, medalii etc., unele datand inca din secolul XII. O alta atractie importanta este orga. Din loc in loc, sunt postate mici pancarde cu SILENCE, insa deja toata lumea e cuprinsa atat de linistea interioara cat si cea exterioara. Unii se roaga in locurile special amenajate, altii aprind lumanari pentru cei trecuti in nefiinta, iar altii pur si simplu sunt captivati de toata frumusetea interioara, incat abia clipesc.
Un lucru interesant, modern si comercial, aflat in interiorul catedralei, este bancomatul cu moneda NOTRE DAME.Prin introducerea a 2 euro in aparat, acesta elibereaza o moneda mare, aurie, inscriptionata pe o parte, cu imaginea catedralei si pe cealalta cu imaginea Sf Fecioare Maria.Nu lipsesc nici inscriptia „NOTRE DAME DE PARIS”.
Zi de zi sute, poate chiar mii de oameni, vin sa vada mareata catedrala din Paris. Poate nu o fi cea mai frumoasa, poate nu o fi cea mai mare, insa un lucru este cert oamenii vin sa o vada intr-un numar extrem de mare. Unii vin pentru credinta, altii pentru curiozitatea de a vedea unde a trait cocosatul Quasimodo.
Asadar, nu ratati o vizita la Catedrala Notre Dame, daca ajungeti in Paris!
Si inca ceva: lucru interesant este ca distantele in Franta de calculeaza pornind de la kilometrul 0 din fata catedralei Notre-Dame.