Acasăsinucidere maramuresTRIMIȘII DOMNULUI – Cinci români, dintre care patru preoți, au furat mâna...

TRIMIȘII DOMNULUI – Cinci români, dintre care patru preoți, au furat mâna Sf. Harlambie de la o mănăstire din Grecia!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Situaţie de-a dreptul incredibilă în Grecia, cu turişti români în rol principal. Cinci pelerini români au fost arestaţi în Grecia, după ce au încercat să fure moaştele Sfântului Haralambie, în timpul unui pelerinaj ecumenic efectuat la mai multe lăcașuri de cult din țara ortodoxă.

Cinci pelerini români, dintre care patru ar fi preoţi, au fost arestaţi de poliţia greacă sub acuzaţia că ar fi furat moaştele Sfântului Haralambie de la mănăstirea Mega Spileo, în Peloponez, scrie thetoc.gr.

Cei cinci pelerini români, patru preoţi cu vârste de 44, 41, 33 şi 21 de ani şi un bărbat de 26 de ani, au venit marţi la mănăstirea Mega Spileo, cu un autocar turistic, după care şi-au pus în acţiune planul, pus la cale, se pare, din timp.

Potrivit thetoc.gr, preotul de 21 de ani a furat mâna stângă a Sfântului Haralambie şi i-a transmis-o bărbatului de 26 de ani, în timp ce ceilalţi se ocupau cu distragerea atenţiei călugărului care păzea moaştele. Însă călugărul a observat imediat furtul şi a anunţat poliţia.

Toţi cei cinci participanţi la furt au fost arestaţi, iar moaştele au fost înapoiate mănăstirii. Ei au spus că au vrut să ducă moaştele în satul lor natal, relatează thetoc.gr. Un grup de 40 de oameni din Hunedoara şi Bucureşi s-ar afla în această perioadă în pelerinaj în Grecia.

BOR: Aşteptăm clarificări mâine

646x404 (1)Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica, a declarat că până în acest moment nu există informaţii clare cu privire la cei care ar fi furat o parte din moaştele Sfântului Haralambie. „Tocmai din acest motiv noi am făcut astăzi o solicitare la Mitropolia de acolo. Din câte ştim ei au un program scurt, de la 9.00 la 13.00 şi nu ne-au răspuns încă. Mâine vom face precizări pe acest subiect, momentan nu avem nici noi informaţii“, a precizat Stoica.

În schimb, Gabriel Miricescu, reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, susţine că niciun preot din Hunedoara nu solicitat Episcopiei, conform procedurilor, acceptul de a pleca în pelerinaj în Grecia. „În această perioadă niciun preot din judeţul Hunedoara nu a cerut să participe la un pelerinaj la mănăstirile din Grecia. Preoţii trebuie să solicite acceptul reprezentanţilor Episcopiei, înainte de a pleca în pelerinaje, altfel sunt în culpă. Astfel, nu cred că printre cei acuzaţi de furt în Grecia se află vreun preot din judeţul Hunedoara“, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Sfântul Haralambie a fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică. Mănăstirea Mega Spileo, construită iniţial în anul 362, este cunoscută pentru icoana sa făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi este unul dintre cele mai importante lăcaşuri ortodoxe din Grecia.

Sfântul Haralambie, apărătorul de ciumă şi de foamete 

Sfântului Mucenic Haralambie, apărătorul de ciumă, îi sunt închinate în ţara noastră mai multe biserici, ca urmare a evlaviei oamenilor faţă de el şi ca o consecinţă a marilor epidemii care au înfricoşat Ţările Române de mai multe ori în istoria lor.

În Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Turnu Măgurele există sfinte lăcaşuri cu hramul Sfântului Haralambie. În ceea ce priveşte moaştele, avem, de asemenea, părticele atât în Capitală, cât şi în alte biserici din România.

Alegerea acestui hram de către unele lăcaşuri sfinte este legată direct de împrejurările generate de „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar şi de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795. Oamenii s-au îndreptat în situaţiile limită spre ajutorul lui Dumnezeu, dar şi-au luat de multe ori intermediari care au avut, de-a lungul vremii, câte o „specializare“.

Sfântul Haralambie o are pe aceasta, a apărării de ciumă şi de foamete. Confirmarea o găsim în cuvintele Acatistului către sfânt care sună astfel: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!“. În iconografia ortodoxă bizantină, Sfântul Haralambie este reprezentat ca un preot, iar în cea rusească sub chip de ierarh. Există, de asemenea, icoane în care sfântul are sub picioare un schelet sau o figură urâtă, înfricoşătoare, reprezentând ciuma.

Personajul malefic este arătat în lanţuri, ca semn al neputinţei în faţa sfântului. O astfel de icoană pe lemn, veche, de mărime semnificativă, se poate vedea în muzeul Mănăstirii Cozia.

Comunicat de presa din partea organizatorilor grupului de pelerini romani

Conform stirilor care au aparut in presa romaneasca referitor la furtul moastelor Sf Haralambie din Grecia dorim sa facem cateva clarificari in aceasta privinta. Sunt acuzati: o persoana care a furat, o persoana care a vrut sa duca relicvele inapoi si 3 preoti nevinovati. Sunt martori in grup care pot depune marturie ca trei preoti nu au fost complici, ceea ce se va confirma in curand. Rugam presa sa nu denigreze imaginea Bisericii fara argumente.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA