Trei suspecţi de furt au fost identificaţi ieri de poliţiştii de investigaţii criminale. Un tânăr de 22 de ani din Baia Mare a sustras dintr-un garaj de pe strada Victoriei echipament audio în valoare de peste 30.000 lei, fapt pentru care ieri, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
Judecatoria Baia Mare a admis propunerea formulată sub nr. 2738/P/11.07.2013 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare: În temeiul art. 149 ind. 1 Cod procedură penală raportat la art. 148 lit. f Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului Rat Florin, , cetăţean român, studii 7 clase, recidivist, pentru o perioadă de 29 de zile începând cu data de 11 iulie 2013 şi până la data de 08 august 2013, sub acuzaţia de comitere a infracţiunii de furt calificat, prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. g şi i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal. Respinge cererea inculpatului, formulată prin apărător, de luare a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea sau ţara. Cu drept de recurs în 24 de ore de la pronunţare.
Un tânăr în vârstă de 19 ani din Sighetu Marmaţiei este cercetat pentru comiterea unui furt dintr-un spaţiu comercial din municipiu. El este suspectat că a sustras 32 metri ţeavă din cupru de la instalaţia de încălzire. Spaţiul comercial se afla în renovare, motiv pentru care sistemul de alarmă era scos temporar din funcţiune. Prejudiciul cauzat, în valoare de aproximativ 500 lei nu a fost recuperat.
Un tânăr de 20 de ani din Baia Sprie a sustras doi acumulatori de pe un cap tractor care se afla parcat pe strada Metalurgiei din Baia Mare. Prejudiciul în valoare de 3.000 lei a fost recuperat şi restituit părţii vătămate.
Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.
Recomandări pentru prevenirea furturilor din case aflate în construcţie
O particularitate specifică acestui tip de infracţiune este aceea că hoţii speculează faptul că aceste case sau imobile aflate în construcţie, prezintă aspecte vulnerabile la capitolul siguranţă, nefiind locuite de către proprietari sau fiind lipsite de sisteme de închidere corespunzătoare.
Din raţiuni economice, mulţi proprietari îşi achiziţionează din timp materiale de construcţie şi le depozitează la locul de amenajare cu multă vreme înainte de a fi folosite. Este recomandabil ca acestea să nu fie lăsate la vedere ci depozitate în magazii sau încăperi bine asigurate;
Persoanele care prestează diferite munci ocazionale (zilieri) trebuie supravegheate de către proprietari şi obţinute câteva referinţe despre identitatea acestora.
Când din locuinţă sunt plecaţi atât muncitorii cât şi proprietarii, asiguraţi paza sau supravegherea locuinţei aflate în construcţie, de către o persoană de încredere, un vecin sau printr-un personal de pază sau firmă de profil.
La construirea sau reamenajarea unei locuinţe, se folosesc unelte electrice şi echipamente al căror preţ şi căutare este destul de mare, de aceea la sfârşitul zilei de lucru este recomandabil ca acestea să fie păstrate într-un loc sigur.
Nu uitaţi!
Spărgătorii vor profita de fiecare clipă pe care o manifestaţi prin neglijenţă în ceea ce priveşte siguranţa bunurilor dumneavoastră, dar mai mult interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi vă scuteşte de neplăceri.