Iluminatul tradițional în locuință, clasicele becuri cu halogen sau incandescente, sunt din ce în ce mai frecvent înlocuite cu ajutorul noilor tehnologii. Cu multiple avantaje atât asupra ambientului și designului încăperii, cât și asupra stării de sănătate, productivității dar și costurilor aferente, tehnologia LED se numără printre cele mai noi metode de înlocuire a iluminării tradiționale.
Haide să discutăm, însă, despre cum, mai exact, se realizează această tranziție de la iluminatul tradițional la iluminatul LED. Cum se face trecerea la spoturi LED? Ce costuri implică această tranziție? Și ce așteptări să ai în legătură cu factura la electricitate, odată ce ai trecut la spoturi LED? Citește în continuare acest articol pentru a afla răspunsurile la toate aceste întrebări!
- Costurile implicate în tranziție sunt destul de ridicate
Un spot LED nu va presupune aceeași investiție inițială ca becurile incandescente, spre exemplu. Costul inițial va fi, desigur, mai mare. Cu atât mai mult cu cât îți recomandăm ca întotdeauna să optezi pentru spoturi LED de înaltă calitate, de marcă, de la branduri cunoscute care îți pot garanta eficiența și funcționarea optimă.
Sigur, vei putea achiziționa spoturi LED și la costuri mai reduse, de la firme care nu oferă garanție, sau poate chiar second-hand – însă în acest caz, nici eficiența nu va fi pe măsură. După doar câteva luni, există riscul ca aceste spoturi să nu mai funcționeze, și să fie necesară o nouă achiziție. Așadar, într-adevăr, costurile inițiale implicate în tranziția către spoturi LED de brand, calitative și cu garanție, sunt ceva mai ridicate – însă cu siguranță justificate prin economiile ulterioare pe termen lung.
- Tranziția eficientă se realizează gradual
Ținânt cont de costurile implicate, nu este nevoie să schimbi toate becurile tradiționale din casă dintr-o dată. Ba mai mult, termenul de tranziție înseamnă exact acest lucru: o trecere lentă, graduală, de la iluminatul tradițional la iluminatul cu spoturi LED, și nu o înlocuire bruscă a tuturor surselor de lumină.
Astfel, optează pentru înlocuirea eficientă a becurilor în mod treptat, mai întâi doar în acele locuri unde lumina stă aprinsă aproape în permanență și deci, de unde provine cel mai mare consum de electricitate. Schimbă-le mai întâi pe acelea cu spoturi LED, după care peste câteva luni le vei putea înlocui și pe celelalte. Astfel, tranziția se va dovedi mai puțin costisitoare în ceea ce privește costul inițial.
- Factura la electricitate va scădea – dar în timp!
Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că, deși trecerea la spoturi LED poate reduce considerabil factura la electricitate, nu te poți aștepta la o scădere a valorii acesteia cu 50-60% încă din prima lună. Această economie se va simți în timp, costurile cu electricitatea scăzând și ele treptat, diferența de prețuri la curent observându-se în timp.
Vorbim despre o investiție pe termen lung, nu despre o soluție extrem de rapidă cu efecte impresionante încă din prima lună. În plus, impactul nu privește doar costurile reduse în timp la electricitate, ci și o ambiență mai plăcută, un design mai modern și o atmosferă mai benefică sănătății ochilor și productivității personale.
Concluzie
Pentru o tranziție cât mai eficientă de la iluminarea tradițională la spoturi LED în propria locuință, fie aceasta apartament sau casă cu curte, optează întotdeauna pentru o tranziție lentă, treptată, înlocuind mai întâi sursele principale de consum, și întotdeauna cu un spot LED de marcă, care vin cu garanția funcționării și calității în timp – pentru că tot în timp se vor resimți și economiile dorite la electricitate!