AcasăEvenimentTragedia de la Sighetu Marmației. Incredibil! Rețeaua de distribuție a gazelor s-a...

Tragedia de la Sighetu Marmației. Incredibil! Rețeaua de distribuție a gazelor s-a realizat cu personal necalificat, fără nicio pregătire în domeniu! Directorul executiv Valer Faur a fost arestat preventiv în această seară

spot_img

DISTRIBUIȚI

Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a întocmit în fals documente privind starea reţelei din Sighet.
Directorul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, a lucrat cu personal necalificat, doar el şi încă un angajat având experienţa şi calificarea necesare, iar lucrările au fost subcontractate altor firme la momentul instalării reţelei de gaz.
Procurorii Parchetului instanţei supreme arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Valer Faur, directorul executiv al SC Berg Sistem Gas, firma care deţine reţeaua de gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei, că directorul executiv ar fi folosit personal necalificat la lucrările de la coloana de gaze.
Firma Berg Sistem Gaz a fost înfiinţată în 2002, în municipiul Călăraşi, având sediul social în Bucureşti şi un punct de lucru în Sighetu Marmaţiei, unde se află şi centrul operaţional al firmei. Societatea a solicitat şi obţinut autorizaţii şi licenţe emise de ANRE, respectiv licenţă de distribuţie gaze naturale în 26 iunie 2006, autorizaţie de proiectare gaze şi autorizaţie de execuţie reţele gaze naturale în 2009, precum şi autorizaţie de proiectare instalaţii de utilizare gaze naturale.
În 8 septembrie 2003, societatea a încheiat cu Ministerul Economiei contractul pentru concesionarea distribuţiei de gaze naturale în Sighetu Marmaţiei, acesta fiind prelungit în 24 februarie 2010 cu 104 luni. În acest fel, firma Berg Sistem Gaz „a devenit unicul operator de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Sighetu Marmaţiei”, arată procurorii.
În 2003-2004 a demarat activitatea de proiectare a reţelei de gaz, iar la începutul anului 2005 a început operaţiunea de instalare a reţelei de gaz în municipiul Sighetu Marmaţiei.
În 2005, societatea avea la punctul de lucru şase angajaţi, dar numai doi dintre ei, printre care şi directorul executiv Valer Faur, aveau pregătirea necesară în domeniu, fiind ingineri de instalaţii. Lucrările la reţeaua de gaz au fost subcontractate de firmă, fiind efectuate cu diverse societăţi comerciale autorizate, notează procurorii.
Începând din primăvara anului 2006, societatea, deşi nu avea personal autorizat calificat şi nici licenţă eliberată în acest sens de ANRE, a început să instaleze reţeaua de distribuţie a gazului pe mai multe tronsoane (străzi) din Sighetu Marmaţiei. În aceste condiţii, Berg Sistem Gaz a devenit atât beneficiar, cât şi executant al reţelei, situaţie în care toate procesele verbale de recepţie a lucrărilor, de lucrări ascunse şi de dare în funcţiune a conductelor de gaz erau semnate exclusiv de angajaţii firmei, cu o singură excepţie, respectiv dirigintele de şantier, Daniel Râşnoveanu, care nu era angajatul firmei, au precizat procurorii.
Mai mult, procurorii susţin că în afara lui Valer Faur, care avea pregătirea necesară în domeniu, restul persoanelor erau angajate ca muncitori necalificaţi, nu aveau nicio pregătire şi nicio experienţă în domeniul instalaţiilor, dar semnau aceste procese verbale în diverse calităţi. Aceste persoane au spus la audieri că au semnat documente fără să fie pregătite în acest sens şi fără să fi văzut lucrarea în sine.
Lucrările la instalaţia de gaze au început în iunie 2006, fiind încheiate în octombrie acelaşi an. La majoritatea tronsoanelor au fost făcute lucrări fără să fie încheiate, în această perioadă, procesele verbale de recepţie şi restul documentelor necesare. Aceste documente au fost încheiate în cursul lunii ianuarie 2007, dată la care au fost completate pe formulare tipizate, cu menţiuni făcute olograf de către directorul executiv al firmei, Valer Faur.
După completarea documentelor, acestea au fost semnate de Daniel Râşnoveanu, dirigintele de şantier, Vasile Virlics, responsabilul de şantier, de cei care erau responsabili cu calitatea lucrărilor şi de instalatori autorizaţi, persoane tot din cadrul firmei, au mai arătat procurorii în documentul citat.
„Din datele de anchetă rezultă că documentele ataşate cărţilor tehnice vizând recepţia lucrărilor şi calitatea acestora sunt întocmite în fals pentru întreaga perioadă de funcţionare a firmei, respectiv 2005-2011, dar în acest referat se va insista doar pentru anul 2006, întrucât propunerea de arestare preventivă îl vizează pe inculpatul Faur Valer şi, evident, perioada în care a îndeplinit el funcţii de conducere în această firmă (2005 – ianuarie 2007)”, au precizat procurorii.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA