TOP Secretarul general Asociaţia Berarii României, Ciprian Dragoş Sandu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că dacă în 2013 şi 2014 consumul de bere a scăzut, în 2015 acesta înregistrează o creştere, care plasează România pe locul opt la nivel european, scrie News.ro.
TOP “După doi ani de scădere, în 2013 şi 2014, când sectorul a înregistrat un regres de minus 10 la sută, minus 8,6 la sută, în 2015 am crescut cu 6,5 la sută, de la 14,9 la 15,8 milioane hectolitri. În ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor, acesta a crescut de la 74 de litri la 80 de litri. Această cifră plasează România într-un top european pe locul opt, după state precum Cehia, care este lider detaşat, Germania, Austria, state cu peste 100 de litri pe cap de locuitor”, a afirmat Ciprian Dragoş Sandu.
Sandu a menţionat că importurile de bere au scăzut, în 2015, în timp ce exporturile au crescut.
“Importurile au scăzut de la 0,45 la 0,35 milioane hectolitri, în timp ce exporturile au crescut de la 0,30 la 0,50 milioane hectolitri. Principalele destinaţii de export ale berii produse în România sunt statele din zona Balcanică şi state cu comunitate românească numeroasă, precum Italia, de exemplu”, a mai declarat Ciprian Dragoş Sandu.
În ceea ce priveşte preferinţele românilor, 97 la sută din berea pe care o consumă este produsă în ţara noastră, a mai spus Sandu.
De asemenea, el a menţionat că sectorul de bere generează direct şi indirect aproape 85.000 de locuri de muncă în întreaga ţară.
Asociaţia Berarii României este formată din şase companii producătoare de bere, care furnizează peste 80 la sută din cantitatea de bere consumată în România. De asemenea, din asociaţie fac parte şi producători de materii prime.
sursă foto