Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/tequila-drink-with-slices-of-lime-on-the-top-of-shot-glass-4762727/
Gastronomia mexicană a oferit lumii mâncăruri delicioase, dar și o băutură unică atât prin natura fabricației, cât și ca gust. Tequila este o băutură alcoolică populară atât în cocktailuri, cât și sub formă de shoturi. Deși mulți o beau pentru tărie, este îndeajuns de complexă pentru a oferi senzații gustative bogate. La noi în țară tequila se bea în special în cluburi, dar și printre pasionați. Un pahar de tequila este ideal atât înainte de masă, cât și ca atare, pentru trezirea simțurilor. Este important să nu exagerezi cu consumul băuturilor alcoolice tari, inclusiv cu tequila. Învață care sunt cele mai bune tipuri și principalele diferențe și concentrează-te pe experiența unică pe care ți-o oferă băutura.
Gold
Tequila Gold este un mix delicios, care impresionează și prin culoare. Intră pe frinks.ro pentru a găsi tequila gold și a experimenta arome intense. Tequila gold este făcută din agave, la fel ca restul tipurilor, dar deseori are și un adaos de caramel, pentru a-i potența culoarea obținută prin învechire în butoaie. Agava este o plantă suculentă care crește în regiunile aride ale Americii Centrale. Conținutul de alcool din agave din tequila gold variază, de obicei fiind de cel puțin 51%. Unii producători fac un amestec din tequila învechită și variante silver, ca Reposado și Anejo. Un astfel de produs nu este inferior tequilei învechite, dar nu are un gust la fel de specific.
Extra Anejo
Tequila Extra Anejo este un tip destul de nou, care a fost clasificat oficial în 2005. Este și cea mai scumpă, pentru că se învechește cel puțin 3 ani. Se folosesc cele mai bune distilate de agave, care se păstrează în butoaie atent controlate, pentru ca aromele să se dezvolte optim. Extra Anejo se bea doar ca atare, nu în amestecuri sau ca shot.
Anejo
Tequila Anejo are o vecime de 1-3 ani și este ideală pentru băutul încet, datorită aromei fine. Învechirea îi oferă caracter, dar fără să provoace o senzație de aspru. Dimpotrivă, Anejo se simte plăcut în gură și se pretează inclusiv pentru cocktailuri.
Reposado
”Reposado” înseamnă “odihnit” în spaniolă și denumește o tequila care a stat între 2 luni și 1 an în butoaie înainte de consum. Se învechește în butoaie de stejar obișnuit sau alb. Fiecare distilerie are propriile recipiente, astfel că gustul diferă de la una la alta. Reposado este ideal pentru Margarita.
Blanco
Tequila Blanco, numită și Platinum, Silver sau White, se consumă la puțin timp după distilare. De aceea, are culoarea cea mai transparentă, lucru care o face potrivită pentru cocktailuri în care culoarea vine de la sucuri sau alte băuturi ori în care tequila se adaugă doar pentru tărie. Blanco se ambalează imediat după distilare sau se păstrează în rezervoare de oțel.
Highland și Lowland Tequila
Un alt element care influențează caracteristicile tequilei este altitudinea la care agavele au crescut. La fel ca strugurii folosiți pentru vin, și agavele depinde de solul și condițiile climatice în care cresc. Tequila fabricată din agavele care cresc în zonele înalte are o aromă florală și dulceață. Cea distilată din suc de agave din zone joase are un gust mineral și arome de iarbă.
Cele mai bune cocktailuri cu tequila
Există câteva cocktailuri celebre cu tequila, care merită gustate:
- Tequila Sunrise – cu grenadină și suc de portocale;
- Paloma – cu suc de grepfruit;
- Margarita – cu lichior și îndulcitor;
- Long Island Ice Tea – cu vodka, rom, gin și triplu sec.
Tequila este o băutură tare, pe gustul celor care vor să simtă puternic fiecare gură. Cele 5 tipuri de tequila sunt delicioase, mai ales dacă provin de la producători care pun accentul pe calitate.