TERORISM Un cetățean american de origine română a primit 10 ani de închisoare în SUA pentru trafic de arme către gherilele columbiene FARC.
TERORISM Virgil Flaviu Georgescu, fost consultant pe probleme de securitate în România înainte de a deveni cetăţean american, a fost condamnat vineri de un tribunal federal din Manhattan la 10 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme către gherilele columbiene FARC.
Virgil Flaviu Georgescu, Cristian Vintilă şi un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli, au fost arestaţi în 2014 şi au fost acuzaţi pentru că au încercat să vândă arme în valoare de 17 milioane de dolari gherilei columbiene FARC.
„În jurul datei de 23 septembrie 2014, în Bucureşti, teleormaneanul Georgescu Virgil s-a întâlnit cu unul dintre ofiţerii sub acoperire americani.
În timpul întânirii care a fost înregistrată audio-video, ofiţerul sub acoperire i-a explicat acestuia că asociaţii săi doresc să cumpere arme pentru a omorî americani, mai exact, să doboare elicoptere şi avioane americane”, spun procurorii de la parchetul din New York.
Cei doi români au acceptat să fie complici la moartea americanilor şi să furnizeze tunuri antiaeriene, mitraliere şi lansatoare de grenade. Au dat afacerii o aparenţă de legalitate.
Traficanţii români de arme au avut ultima întâlnire cu cei pe care îi credeau terorişti în Muntenegru, în octombrie 2014. Într-o staţiune liniştită, au cerut prima tranşă de bani. Ofereau în schimb clienţilor posibilitatea să testeze tunurile anti-aeriene. La pachet veneau şi serviciile unui fost europarlamentar italian, care se ocupa de măsluirea actelor.
„Inculpaţii Vintilă Cristian, Georgescu Virgil, Masimmo Romagnoli şi alte persoane încă neidenficate, au sprijinit organizaţia teroristă FARC cu servicii, consultanţă şi resurse, constând în: servicii financiare, consultanţă de specialitate, documente false şi arme. Inculpaţii aveau cunoştiinţă că FARC este o organizaţie angajată în acţiuni de terorism”, scriu procurorii în actul cu care au obţinut arestarea românilor şi a italianului.
Georgescu susţine, însă, că a acţionat în numele CIA, afirmaţie contrazisă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff. „Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvernul Statelor Unite şi pentru oamenii din această ţară”, a răspuns Georgescu.
Georgescu, alături de Vintilă şi de Romagnoli au fost prinşi în 2014 în Muntenegru, în timp ce negociau vânzarea de mitraliere şi lansatoare de rachete luptătorilor din gherila comunistă FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).
Armele urmau să ajungă la militanţi FARC care au spus explicit că intenţionează să ucidă agenţi federali americani şi să doboare elicopterele autorităţilor americane care distrug cocaină. Cumpărătorii armelor erau, însă, agenţi DEA (Drug Enforcement Administration) sub acoperire, aşa că arsenalul nu a ajuns în mâinile gherilelor columbiene.