Piata jocurilor de noroc din Romania este una dintre cele mai bine reglementate din Europa. Guvernul, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc (Rombet) in colaborare cu asociatiile jucatorilor si operatorii de jocuri de noroc, au pus la punct un set de legi si regulamente de licentiere care fac din acest domeniu unul sigur si stabil.
Este evident faptul ca unele dintre aceste institutii au drept de control si de aplicare de sanctiuni asupra operatorilor din domeniu. Controlul institutiilor abilitate este extins si asupra furnizorilor de echipamente, a furnizorilor de software si a furnizorilor de masuri si aplicatii de securitate. Practic, primul pas in evaluarea acestora se face prin procesul de licentiere la care sunt supuse toate partile implicate.
Cazinourile investesc foarte multi bani in formarea si specializarea personalului implicat in protejarea identitatii si a datelor pesonale ale jucatorilor, a personalului implicat in combaterea fraudei, a spalarii de bani si a infractiunilor economice cu ajutorul jocurilor de noroc, precum si in protejarea sigurantei jucatorilor.
O masura obligatorie pentru protejarea clientilor este procesul de validare a identitatii (KYC), prin care cazinourile se asigura ca jucatorii au varsta legala pentru a paria. Operatorii sunt obligati sa notifice periodic clientii privind timpul efectiv de joc si sumele pariate pentru a face din aceasta activitate una responsabila. Metodele de depunere si retragere din domeniul pariurilor online sunt asigurate de branduri renumite in domeniu (Visa, Mastercard, Paysafe, Netteler) sau se efectueaza prin transfer bancar. Majoritatea cazinourilor ofera bonusuri si pentru siguranta si prevenire fraudelor acestea sunt conditionate de metoda de depunere. Spre exemplu, primul cazinou cu specific romanesc, Vlad Cazino, are un bonus de inregistrare care care este conditionat de depunerea prin metode care confirma identitatea si varsta (card de credit sau transfer bancar).
Operatorii investesc de asemenea extrem de mult in crearea si dezvoltarea de software care sa permita accesarea de pe dispozitive mobile, care sa asigure protectia clientilor si protectia cazinourilor impotriva tentativelor de frauda si a spalarii de bani. Ei sunt asistati in aceasta privinta de organisme internationale cu atributii in acest sens si colaboreaza cu institutiile statului care au ca obiectiv combaterea acestora.
Reprezentanti ai autoritatii de reglementare din Romania, ONJN, si ai Asociatiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc din Romania, Rombet, au fost invitati sa participe la Prague Gambling Summit 2018, pentru a prezenta autoritatilor de reglementare din Polonia, Cehia si Slovacia modalitatea prin care s-a reusit acest lucru in Romania. Este un semn clar ca industria jocurilor de noroc din Romania este una in care jucatorii pot paria intr-un mediu sigur, stabil si responsabil.