Mircea Geoană susține proiectul prin care municipiul Baia Mare își dorește să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Prezent sâmbătă, 2 aprilie, în Baia Mare fostul ministru de Externe este de părere că planul prin care municipiul s-a înscris în cursa europeană este unul viabil și odată implementat Baia Mare va deveni Capitala României pentru industrii creative.
Mircea Geoană, în calitate de ministru de Externe, a militat și a lucrat alături de echipa care a implementat proiectul prin care Sibiul a devenit Capitală Europeană a Culturii.
„Am fost printre cei care în urmă cu câțiva ani de zile am lucrat direct ca ministru de Externe pentru ca Sibiul să devină Capitală Europeană a Culturii. A fost multă muncă și am reușit pentru România, pentru Sibiu și pentru zona aceea să facem lucruri excepționale. Se poate face ceva și mai ambițios decât ceea ce am reușit să facem la Sibiu în urmă cu aproape zece ani. Aici, la Baia Mare. Și vă spun de ce. În primul rând pentru că geografia locului este absolut strategică pentru interesele națiunii române. Dacă vom reuși împreună să transformăm această zonă într-o zonă de mare atracție și dezvoltare explozivă din punct de vedere economic, cultural, știinfic și de industrii ale viitorului înseamnă că influența noastră ca Românie se va extinde în zonele adiacente, înseamnă că relația noastră cu Maramureșul Istoric va căpăta o altă dinamică, înseamnă că obligația de generozitate pe care o menționa Cătălin Cherecheș și pe care la Sibiu nu am știut să o aplicăm suficient către Bucovina Românească și către Bucovina Istorică putem să venim cu un triunghi strategic care aicea din Baia Mare să iradieze modelul național românesc pentru secolul XXI. Este un moment excepțional pe care trebuie să îl transformăm în realitate. Sunt absolut convins că, în urma embrionului conceput aici la Baia Mare, că Baia Mare poate deveni Capitala României pentru industrii creative. Sunt absolut convins că Maramureșul care a furnizat atât de mulți „emigranți economici” români către Europa este primul loc în care vom putea să inversăm tendințele de imigrare ale tineretului roman”, a spus Mircea Geoană.
Proiectul prin care Baia Mare s-a înscris în cursa pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021 este cel mai important plan de dezvoltare pentru care va milita și Coaliția pentru Baia Mare. Proiectul ar putea deveni și o șansă reală de dezvoltare din punct de vedere economic al comunităților din Maramureș, susține Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
„Coaliția pentru Baia Mare are câteva proiecte importante. Cel mai important proiect este legat de devenirea municipiului Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021, un proiect care se va regăsi ca și efecte în fiecare comunitate maramureșeană. Ne dorim noi, băimărenii, cei care coordonăm acest proiect de Capitală Europeană a Culturii să găsim pentru fiecare comunitate maramureșeană un proiect de dezvoltare în acord cu proiectul general pe care îl avem. Îmi doresc ca fiecare comunitate maramureșeană să simtă într-un mod pozitiv, într-o idee de dezvoltare economică faptul că Baia Mare va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021. Va trebui împreună cu primarii noștri, cu consilierii noștri locali din fiecare comună, din fiecare oraș și municipiu să identificăm dorințele economice ale cetățenilor, dorințele culturale și inițiativele cetățenilor și să le aducem în proiectul general. Este o chestiune care poată să aducă județului nostru un plus economic pe care nu l-a simțit niciodată în istorie. Este o misiune pe care fiecare dintre noi o avem”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Simona Vasiac