AcasăEvenimentSurpriză în încrengătura de interese și persoane din scandalul Cupru Min. Toate...

Surpriză în încrengătura de interese și persoane din scandalul Cupru Min. Toate drumurile duc la maramureșeanul Frank Timiș!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Roman Copper, compania care s-a aflat în pole-position pentru cumpărarea Cupru Min, generând imensul scandal al vânzării rezervelor de cupru de la Roșia Poieni, este fondată de Bayfront Capital Partners, o bancă de investiții ai cărei principali acționari au lucrat la companiile de brokeraj și intermedieri care i-au intermediat cele mai importante afaceri cu minereuri ale controversatului afacerist Frank Timiș.
Astfel, trei dintre cei cinci acționari ai Bayfront Capital Partners au lucrat ( așa cum reiese din CV-urile lor postate pe site-ul băncii de investiții) pentru firmele de brokeraj Canaccord Capital sau Canaccord Adams. Este vorba despre Michael J. Curtis, fostul director de strategii alternative al firmei Canaccord Adams, Robert Chalmers, fost broker la Canaccord Capital, și Derek Webb, fost angajat al ambelor companii canadiene de brokeraj.

Pentru cei din piața minereurilor este de notorietate faptul că Frank Timiș a lucrat cu aceste două firme de brokeraj, timp de mulți ani. Cele două firme Canaccord au tranzacționat și intermediat în 2005, operațiunile de achiziție- printr-o firmă înregistrată pe numele lui Timiș în Bermude, ale companiei Sierra Leone Diamond Corporation, companie transformată câțiva ani mai târziu în African Minerals Ltd. Acest holding deținut de Frank Timiș are drept de explorare pe suprafața a peste 40 % din suprafața minieră a Republicii Sierra Leone, ceea ce înseamnă a treia parte din teritoriul acestui stat african. African Minerals Ltd a obținut pe aceleași căi, tot în Sierra Leone- un stat măcinat de războaie și corupție, dreptul de a exploata și importante rezerve de aur și uraniu.

Încrengăturile și coincidențele nu se opresc aici. Cele două Canaccord au prestat servicii de consultanță și brokeraj pentru o altă firmă extrem de controversată, aflată în centrul unui alt scandal imens, scandalul Roșia Montană. Firește este vorba despre compania-mamă din Canada, Gabriel Resources. La fel, Canaccord au mai executat serviciide brokeraj și consultanță și pentru European Goldfields, acea companie aflată de asemenea în proprietatea lui Frank Timiș, și care posedă o licență de explorare pentru aurului din zona Certej.
Aceleași două firme de brokeraj, Canaccord, au prestat servicii de brokeraj și pentru Regal Petroleum, o altă firma a lui româno-australianului Timiș, care s-a aflat deasemenea într-un scandal uriaș, de data aceea în Marea Britanie. Regal Petroleum obținuse în 2004-2005 o licență de explorare pentru gaze naturale în zona Moldovei. În 22 mai 2005, cele mai importante ziare din Anglia, The Sunday Telegraph si The Times titrau cu litere de-o șchioapă că Bursa din Londra și Autoritatea pentru Servicii Financiare, instituția care supravegheaza piața financiară britanică, vor investiga afacerile companiei Regal Petroleum, pe care o acuzau de lipsă de transparență față de investitori.

„Bursa din Londra va investiga de ce vânzarea unui pachet de aproape un sfert din acțiunile companiei cu probleme, Regal Petroleum, nu a fost niciodată dezvaluită pieței. În ceea ce pare a fi o încălcare a regulilor Bursei, investitori necunoscuți din trei companii off-shore și-au vândut în secret deținerile în companie, potrivit unor informații noi”, spunea The Times. Scandalul de atunci se iscase după ce apăruse dovezi cum că un zăcământ de petrol descoperit în Grecia, la Kavala, nu doar că nu a avut dimensiunea anunțată inițial de Regal Petroleum, dar nici macar n-are rost sa fie exploatat, deoarece nu are valoare comerciala. ”Povestitorul Frank Timiș s-a bucurat de credibilitate, deși are un „trecut colorat” de consumator de droguri condamnat în Australia”, se mai arăta în articolul publicat în The Times, în data de 22 mai 2005.

Încrengătura de la București, din spatele Roman Copper Corporation
A trecut oarecum neobservată știrea că începând din 11 aprilie, câştigătorul anunțat inițial de guvernanții români ai licitaţiei de vânzare a Cupru Min, Roman Copper Corp, a angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură din România, NNDKP, condusă de Ion Nestor, pentru a relua discuţiile privind preluarea producătorului de cupru, după ce negocierile cu statul român au eșuat.
Reamintim că Ministerul Economiei a anunţat în 6 aprilie că negocierile cu Roman Copper, care a licitat 200,8 mil. euro pentru 100% din acţiuni, s-au înche­iat irevocabil şi procesul de privatizare va fi reluat. De cealaltă parte, Roman Copper a ieşit după negocieri cu o declaraţie total opusă, spunând că au obţinut un „acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min. Negocierile s-au derulat prin intermediul reprezentanţilor Mararu& Mararu, casă de avocatu­ră care a reprezentat Roman Copper până recent.
Casa de avocatură condusă de Ion Nestor ( NNDKP- Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), cea care a preluat reprezentarea juridică a companiei Roman Copper Corp a mai activat în piața resurselor minerale, și tot în domeniul exploatării cuprului românesc. NNDKP a avut drept client grupul Mineco care a cum­pă­rat caietul de sarcini al Cupru Min, dar nu a depus ofertă. Firma fondată de avocatul Ion Nestor a mai reprezentant Mineco în tranzacţia prin care grupul elveţian ( controlat de afaceriști sârbi și ruși) a preluat cel

de-al doilea producător im­­por­tant de cupru din România, Moldomin Moldova Nouă.
Trebuie reamintit că avocatul Ion Nestor, partener senior și co-fondator al casei de avocatură NNDKP, o are ca partener senior și pe avocatul Ana Diculescu-Șova, nimeni alta decât mama vitregă a senatorului PSD, Dan Șova. Interesant este că senatorul Șova este unul din cei mai vehemenți contestatari din USL ai privatizării Cupru Min. Șova s-a pronunțat public de foarte multe ori împotriva procesului de privatizare a Cupru Min acuzând regimul Băsescu-Ungureanu-PDL – despre care spunea că are beneficii personale în urma vânzării rezervelor de cupru ale țării, de trădarea intereselor naționale. Oare cum se împacă discursul fiului cu interesele mamei?! Ambele legitime de altfel…
Vlad G. Moise

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA