Foarte multi romani denumesc gresit atat locul de munca, cat si leafa pe care o primesc la final de luna. Din moment ce lucram mai bine de o treime din viata si vorbim despre asta constant, n-ar fi bine sa folosim termenii corecti?
Despre cuvantul “servici” am mai vorbit. Va explicam ca acest termen nu exista in limba romana. Atat Dictionarul explicativ (DEX), cat si Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic (DOOM) consemneaza, ca singura forma corecta a acestui substantiv, termenul “serviciu”. La fel cum se spune „prejudiciu”, si nu prejudici.
Asadar, indiferent cu ce sens folosim acest cuvant, corect este sa spunem “serviciu”, fie ca ne referim la slujba de zi cu zi, la punerea in joc a mingii sau la actiunea de a servi ori sluji.
Nici cuvantul salar nu ar trebui utilizat, daca vrem sa vorbim ingrijit si corect din punct de vedere gramatical. Desi dictionarele mai vechi consemneaza cuvantul salar ca fiind o varianta populara a termenului “salariu”, normele actuale, cele impuse de DOOM 2, l-au exclus, stabilind ca numai forma ”salariu” este cea corecta.
Asadar, nu mai mergem la servici, nu mai luam salar. Pentru ca mergem la serviciu si luam un salariu. (Roxana Neagu, avocatnet.ro)