In limbajul familiar, utilizam de multe ori cuvantul „moca” pentru a numi ceva obtinut gratuit, fara plata. Totusi, aceasta exprimare nu pare sa fie tocmai corecta, ea fiind de fapt derivata de la o expresie mai veche.
Potrivit scriitorului Romulus Vulpescu, expresia corecta pentru a desemna un lucru primit gratis este “de-a moaca”. Explicatia autorului, publicata in 2008 in Jurnalul National, este simpla: Termenul vine de la moaca (mutra, figura) si inseamna „pe degeaba”, pentru „ochi frumosi”.
Pe de alta parte, lingvista Raluca Zafiu constata folosirea generalizata a termenului “moca” in loc de “de-a moaca”, intr-un articol din revista Romania Literara, fara sa incrimineze insa acest lucru ca greseala. Ea il vedea doar ca pe o transformare a limbii romane.
Iata un extras din analiza facuta de Zahiu in 2005:
“Forma moca constituie de fapt un indiciu cronologic si este un exemplu al reinnoirii permanente a limbajului familiar-argotic: in ultima vreme si la generatiile mai noi, ea a inlocuit forma si constructia precedenta cu acelasi sens – (pe) de-a moaca. Aceasta din urma circula de cel putin o jumatate de secol; o descoperim in literatura, de la proza cu tematica muncitoreasca a anilor ’50 si pina la optzecisti. (…) Legatura dintre sensul cuvintului moaca si cel al expresiei pe de-a moaca ramine insa obscura. Din pacate, cheia etimologica lipseste chiar in cazul cuvintului de baza: moaca pare sa stea la originea derivatului mocan, a verbului a se mocai si e pus in legatura cu mai multe formatii expresive cu sens depreciativ (mocofan, mocirtan etc.). (…) Nici moca nu asigura in vreun fel stabilirea unei legaturi semantice: dimpotriva, formularea – a intra moca, bilete moca – pare total absurda. Substitutia moaca – moca, in urma careia se creeaza o nemotivare de gradul al doilea, pare a fi tot una expresiva, glumeata, de tipul jocului de cuvinte cu salt stilistic: un cuvint popular-argotic e inlocuit printr-un neologism international. In plus, forma corespunde tendintei limbajului familiar-argotic de a folosi cit mai mult cuvinte invariabile: moca intra in serie cu misto, naspa, super etc. Scurtimea formei, gratuitatea si absurdul ii explica in buna parte succesul”.(avocatnet.ro)