SUNTEM PE LOCUL II Datele furnizate de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Bugetare Locale către pagina analizeeconomice.ro arată că județul nostru și municipiul reședință de județ, Baia Mare, arată că la capitolul atragerii de fonduri europene nu stăm chiar atât de prost în comparație cu alte orașe și județe. Mai exact, municipiul Baia Mare se află pe locul 5 în topul orașelor din România cu peste 500.000 de euro din fonduri europene atrase în 2017.
Totuși, la fel ca în cazul altor orașe din top, suma este nesemnificativă în comparație cu liderul tabelului: Oradea.
Oradea a atras doar în 2017 suma de 14,3 milioane euro din fonduri comunitare, reprezentând 86% din suma netă de 16,7 milioane euro încasată în total de cele 41 de primării reşedinţă de judeţ, inclusiv Capitala.
La mare distanță de Oradea, orașul care se află pe locul al doilea este Giurgiu, cu 0,82 milioane euro. La mică distanță se poziționează Constanţa (0,80 milioane euro), Alba Iulia (0,55 milioane euro) şi Baia Mare (0,51 milioane euro).
Volumul mare de fonduri europene încasat de municipalitatea orădeană a influenţat şi topul pe judeţe. Astfel, din totalul sumei de 439,9 milioane euro primite de la UE de către administraţiile locale pe parcursul anului trecut, Consiliul Judeţean Bihor şi primăriile din judeţ au atras cea mai mare sumă: 31,3 milioane euro.
Maramureșul, în ansamblu, stă ceva mai bine la acest capitol. Județul nostru se situează pe locul al doilea, după Bihor, la fonduri europene atrase în 2017. Mai exact, este vorba despre suma de 28,9 milioane de euro. Imediat după Maramureș se situează județele Mureş (20,7 milioane euro), Timiş (20,3 milioane euro) şi Iaşi (20 milioane euro). La polul opus, cele mai mici sume le-au revenit administraţiilor locale din Brăila (0,95 milioane euro), Ilfov (0,55 milioane euro) şi Bucureşti (0,2 milioane euro).
Sursă info: eBihoreanul.ro