Eugenia Vinolea, văduva unui apreciat medic din Hunedoara, Petru Vinolea, acordă anual burse în valoare totală de 10.000 de euro pentru studenţi eminenţi, dar cu posibilităţi materiale reduse, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj.
Bursele acordate în memoria medicului Petru Vinolea au fost inaugurate în 2013 şi de atunci mai mulţi studenţi cu rezultate excelente la învăţătură, dar cu situaţii sociale dificile, au beneficiat de sume cuprinse între 1.500 de euro şi 2.500 de euro pe an.
Ideea de a acorda aceste burse îi aparţine Eugeniei Vinolea, o pensionară care a lucrat zeci de ani ca subinginer în domeniul mineritului. Gestul femeii a luat prin surprindere conducerea universităţii, care rareori a avut de-a face cu astfel de demersuri: o persoană fizică să acorde burse pentru viitori medici.
„Soţul meu a fost un produs al UMF-ului din Cluj şi a fost impresionat de cadrul în care a studiat şi de profesorii pe care i-a avut. Am iniţiat aceste burse în memoria lui, întrucât a fost un om apreciat, şef al secţiei de Reumatologie din Hunedoara. Totodată, el a apreciat întotdeauna oamenii care, chiar dacă se confruntă cu probleme, în special legate de bani, vor să le depăşească şi să înveţe pentru a face o carieră profesională. În amintirea lui încerc şi eu să sprijin astfel de caractere. Beneficiarii sunt studenţi cu o situaţie socială mai «neprietenoasă», dar care au media peste 9,50“, spune Eugenia Vinolea.
Iniţial, văduva doctorului Vinolea a dorit să acorde cei 10.000 de euro pe an unei singure persoane, un absolvent care să poată „să-şi înceapă cariera, cu mai puţine lipsuri“, însă la sugestia reprezentanţilor UMF Cluj a ales să meargă pe o variantă mai extinsă, în care câte un student din anii I-V primeşte o bursă de 1.500 de euro pe an, iar un absolvent al universităţii obţine 2.500 de euro la finalul studiilor.
A convins o absolventă să rămână în România
Eugenia Vinolea spune că nu doreşte o atenţie specială din partea celor pe care îi ajută şi nu tânjeşte după mulţumiri. Pentru ea, bucuria adevărată vine atunci când ştie că un tânăr bursier, fără posibilităţi materiale prea mari, îşi cumpără un set de cărţi de specialitate, destul de costisitoare, o pereche nouă de blugi sau un telefon, dacă îi este necesar, lucruri pe care altminteri nu şi le-ar fi permis: „Sunt satisfăcută atunci când ştiu că aceşti bani ajung la cineva care se bucură de ei şi îi foloseşte pentru a învăţa. Ştiu cum este să ai lipsuri, am trăit zile grele şi mi-a fost greu până să reuşesc să-mi fac o carieră“.
Eugenia Vinolea afirmă că una dintre satisfacţiile legate de acordarea burselor este faptul că a reuşit să o determine pe o tânără absolventă, cu rezultate foarte bune, să rămână în ţară pentru a profesa, cu toate că avea posibilitatea să plece să practice medicina în străinătate. „Mi-a spus că din banii de bursă, acordaţi la finalul studiilor, îşi va face doctoratul şi nu va mai pleca în străinătate să muncească. În prezent a fost încadrată la facultate şi le predă studenţilor, iar acest lucru mă bucură foarte mult, deoarece este un câştig enorm pentru noi ca societate“, povesteşte pensionara. Ea crede că dorinţa tinerilor medici de a pleca să lucreze peste hotare este cauzată de sistemul de salarizare care este deficitar şi nu recompensează medicii la adevărata lor valoare.
Al patrulea an de burse
Bursele în memoria doctorului Petru Vinolea se acordă anual pentru cinci studenţi de la Medicină Generală plus un absolvent. Dosarul candidaţilor trebuie să conţină acte care atestă situaţia finaciară a aplicantului şi rezultatele la învăţătură. Criteriile principale sunt calitatea de integralist pe anul precedent, media de 9,50 la examenele susţinute, iar venitul pe membru de familie să fie sub 800 de lei.
Reprezentanţii UMF fac o selecţie prealabilă şi oferă câteva recomandări doamnei aflată în postura de Mecena a tinerilor medicinişti, care ia decizia finală în acordarea burselor. Bursele celor selectaţi sunt oferite în cadrul unei ceremonii festive în care este prezentat Raportul anual al Rectorului, cu ocazia Zilelor UMF Cluj. Banii le sunt înmânaţi personal beneficiarilor, în baza legislaţiei care permite acordarea unor astfel de burse private, suma primită putând fi cumulată de studenţi cu alte forme de bursă oferite de universitate.
Intenţia iniţială a Eugeniei Vinolea a fost să atribuie burse timp de zece ani: „Mi-am putut permite să ofer bursele în anii 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015. Dacă îmi voi permite, le voi acorda în continuare“. 2016 ar fi al patrulea an în care studenţii beneficiază de aceste burse.
Îmi ajut familia
Alexandru Z. a beneficiat în ultimii doi ani de bursele decernate în memoria medicului Petru Vinolea şi crede că iniţiativa este cu atât mai lăudabilă cu cât, pe lângă recunoaşterea meritelor la învăţătură, are şi o componentă socială. „Reprezintă un ajutor foarte bun oferit studenţilor, în condiţiile în care posibilităţile de sprijin din partea statului sunt limitate. Mi se pare important că se corelează mediile cu venitul personal, oferindu-i şansa să beneficieze de bursă nu doar primului student la învăţătură, ci şi celui de-al doilea, al treilea, al patrulea, dacă situaţia materială a respectivului este precară“, a declarat Alexandru, în prezent student în anul IV la Medicină Generală. În vârstă de 22 de ani, tânărul orădean mărturiseşte că a folosit banii în special pentru a se susţine financiar şi a-şi ajuta mama, care se confruntă cu probleme de sănătate. Beneficiar şi al unei burse de merit, Alexandru este unul dintre studenţii de vârf, ca rezultate la învăţătură, ai universităţii clujene, reuşind să obţină doi ani la rând bursa Vinolea. Alexandru spune că se vede, după universitate, profesând în România, apelând doar la stagii de perfecţionare în străinătate. „Este prima opţiune. Avem totuşi o ţară frumoasă, cred că poţi să duci o viaţă frumoasă şi aici, mi-aş dori să şi predau“, mai spune tânărul. (adevarul.ro)