Aferim!, filmul lui Radu Jude, a fost distins cu Ursul de Argint, premiu pentru regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Urcat pe scena pentru a-si lua premiul, regizorul roman a multumit echipei, declarand: „Daca stiam ca voi castiga, as fi fost foarte serios in timp ce filmam. Trebuie sa multumesc (echipei – n. red.), pentru ca fiind regizor inseamna sa lucrezi cu oameni talentati. Acest premiu apartine oamenilor care au lucrat la film. E important sa sprijiniti mai mult calitatea productiei de film”.
Pelicula „Aferim!” a avut premiera mondială miercuri. Sala a fost plină ochi, iar recenziile extrem de elogioase. Publicul din toată lumea a aplaudat povestea. „Aferim!”, care e singura peliculă românească înscrisă în concursul oficial din acest an,aduce în discuţie problema minorităţilor şi în special a celei rome, în contextul perioadei prepaşoptiste din Ţările Române.
O poveste de acum 200 de ani din Ţara Românească, imaginată de regizorul Radu Jude, a ajuns la Berlin ca să fie arătată lumii întregi. Un zapciu, un fel de poliţist al secolului al 19-lea din Ţara Românească, porneşte, împreună cu fiul său, în ceea ce urmează să fie pentru adolescent o călătorie iniţiatică, în căutarea unui rob fugar. Căutarea, prinderea şi pedepsirea robului rom fugit de pe moşia unui boier, toate sunt consemnate în film. Ca să redea atmosfera acelor vremuri, Radu Jude a renunţat la strălucirea culorilor, în favoarea dramatismului pe care-l au filmele în alb si negru. Costumele au fost recreate cu atenţie, iar decorurile – creionate ca în manuale. Arhaismele şi peisajele pitoreşti au fost apreciate de specialişti.
Tot filmul a fost turnat în numai 25 de zile, în Munţii Măcinului şi în zona Mănăstirii Horezu. „Anumite probleme de astăzi, nu doar cu minoritatea romă, vin dintr-un trecut problematic şi neasumat şi care ne urmăreşte karmic până astăzi şi motivul pentru care am făcut filmul a fost de a încerca să provoc o reflecţie asupra acestei idei. Filmul pe care l-am făcut e gândit în primul şi în primul rând pentru publicul din România. Problemele sunt specifice în primul rând ţării noastre, limbajul e construit din literatură şi din documente în limba română şi într-un fel îmi doresc să fie şi un omagiu frumuseţii limbii române şi frumuseţii literaturii şi toate lucrurile astea cu siguranţă se pierd în traducere şi nu vor putea fi înţelese de un public din străinătate. În acelaşi timp cred că filmul vorbește de probleme general umane şi că oricine se poate raporta la partea asta a filmului. Cred că ceva se pierde, dar şi câteva din lucrurile esenţiale rămân şi pentru un public internaţional”, a declarat regizorul Radu Jude.
Producătorul filmului „Aferim!” este Ada Solomon, cea care în urmă cu doi ani aducea Ursul de Aur în România cu „Poziţia copilului”. „Aferim! e o experienţă cu totul specială, pentru că dincolo de cum e filmul ăsta şi cât de original e, el e, fără discuţie, cel mai complex la care am lucrat până acum ca producător principal şi e un fel de încununare a unei relaţii cu totul şi cu totul speciale pe care o am cu Radu Jude, o prietenie creativă, de lucru şi da, de creaţie până la urmă, pe care am dezvoltat-o în mai bine de 10 ani. Producţia la Aferim! a însemnat o călătorie destul de aventuroasă şi nu lipsită de obstacole. E un fel de road movie ce s-a întâmplat, cu suişuri, cu coborâşuri, dar la nivel uman cu o relaţionare pe care nu cred că am mai avut-o la niciun alt proiect”, a mărturisit producătoarea Ada Solomon.
Rolul principal, al zapciului Constandin, este interpretat de ieşeanul Teodor Corban. „Funcţia asta de zapciu, un fel de poliţist al epocii, e descrisă .. sunt nişte mărturii în cărţi şi am făcut doar un exerciţiu de imaginaţie să mă pun în pielea acelui om, din secolul XIX, care nu diferă mult de poliţiştii de astăzi, atât doar că aveam mustăţile mai mari şi vorbeam într-un alt limbaj, mai vechi (…) Mi-a plăcut că povestea acelei epoci seamană foarte mult cu ceea ce se întâmplă astăzi. Totuși, sunt similitudini între ce gândeam în secolul XIX și cum gândim acum și mă gândesc la subiectul tabu romii, care nu s-a schimbat foarte mult. Încă avem așa, o trenă, o purtăm din secolul XIX până azi. E un subiect delicat și bine că a fost atins”, spune Teodor Corban.
Robul fugar este însufleţit de Cuzin Toma. Destinul personajului este unul trist. „Am rămas cu bucurie cumva, pentru că am evoluat, deşi e ţinută sub preş cumva această temă. Nu mai sunt sclavi cumva, dar nici integraţi total. Şi suntem în 2015”, a declarat Cuzin Toma.
Filmul a fost bine primit. Publicul internațional a râs la glumele româneşti, iar finalul a fost aplaudat. Pelicula a fost deja cerută şi la alte festivaluri. Iar echipa îşi face acum planurile de distribuţie.