Liliecii emit sunete de intensitate mai mare și de o durată mai lungă atunci când zboară în grupuri mari și percep sunetele intense de ecolocație ale celorlalți lilieci, potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, citat de UPI.com.
Oamenii de știință au teoretizat anterior că liliecii schimbă frecvența sunetelor de ecolocație pentru a diferenția sunetele lor de cele emise de ceilalți lilieci din grup, însă această ipoteză nu a fost testată.
Pentru a afla cum reușesc liliecii să se localizeze într-un grup, cercetători de la Universitatea din Tel Aviv au antrenat câțiva lilieci să zboare către o prăjină pentru păsări la o comandă dată. În apropierea prăjinii respective au fost plasate difuzoare care emiteau sunete de lilieci pentru a mima prezența în zona respectivă a mai multor grupuri de lilieci.
Experimentele au arătat că liliecii intrau în competiție cu „interferențe severe” sau zgomot de mulțime sau excesiv prin prelungirea sunetelor lor și creșterea intensității acestora. Cu cât liliecii percepeau sunete mai puternice, cu atât creșteau intensitatea și durata sunetelor pe care le emiteau.
În schimb, cercetătorii nu au identificat dovezi care să ateste că liliecii își schimbă tonalitatea sau frecvența sunetelor de ecolocație pentru a se deplasa în cadrul grupului.