Creșterea șomajului și reducerile bugetare din sectorul sănătății, ce au urmat crizei financiare din anul 2008, au contribuit la creșterea mortalității din cauza cancerului cu mai mult de o jumătate de milion de oameni în întreaga lume, potrivit unui studiu publicat în revista britanică ‘The Lancet’, citat de agenția France Presse.
„Asociem criza economică recentă cu până la 260.000 de decese suplimentare de cancer în țările OECD între anii 2008 și 2010, dintre care 160.000 în Uniunea Europeană”, potrivit constatărilor acestui studiu.
„La nivel mondial este vorba de peste 500.000 de decese suplimentare de cancer în acea perioadă”, a declarat pentru AFP dr. Mahiben Maruthappu de la Imperial College din Londra, care a condus cercetarea.
„Cancerul este cauza principală a deceselor din lume, așa că înțelegerea modului în care schimbările economice pot afecta supraviețuirea în cazul unui cancer este crucială”, a spus el.
În anul 2012, cancerul a provocat la nivel global 8,2 milioane de decese.
Pentru acest studiu, cercetătorii americani și britanici au folosit date ale Băncii Mondiale și ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Ei au observat atunci legătura dintre șomaj, reducerile bugetare în domeniul sănătății și mortalitatea din cauza cancerului în peste 70 de țări, afectând peste două miliarde de oameni. Ei au urmărit tendințele dintre anii 1990 și 2010, datele de după această perioadă nefiind disponibile.
Mai multe puteți citi pe agerpres.ro