Guvernul Dacian Cioloș ia prima măsură nepopulară! Astfel, mult așteptata lege a salarizării unitare va putea fi aplicată abia din 2017!
Vicepremierul Vasile Dâncu a spus că discuţiile pentru legea salarizării unitare vor fi finalizate în iunie.
„Salarizarea unitară va veni de la următorul buget. Nu cred că vom putea să facem acest lucru din acest buget, pentru că în mod normal lucrurile sunt hotărâte şi vom începe de la orice hotărâre va fi valabilă de la anul. Dar să sperăm că vom reuşi să reechilibrăm ceea ce înseamnă funcţia publică şi mai ales modul în care este retribuită funcţia publică”, a spus Dâncu.
El a anunţat că în decurs de două săptămâni va prezenta o strategie care va viza inclusiv criterii de performanţă în administraţia publică, care să atragă după sine o salarizare corespunzătoare, dar şi o serie de ghiduri de carieră al căror scop va fi acela de a-i ajuta pe funcţionarii publici să îşi înţeleagă mai bine atribuţiile.
Dîncu a mai vorbit despre faptul că în administraţie există foarte mulţi oameni care îşi fac munca bine în condiţii grele şi prost retribuite, dar există şi oameni ale căror calificative sunt „foarte bine”, deşi performanţele nu se regăsesc în munca lor. A relatat astfel o discuţie avută cu premierul Dacian Cioloş, care a dat un asemenea exemplu.
„Spunea premierul: nu se poate ca o unitate care lucrează cu fonduri europene şi care are absorbţie de 50 la sută să aibă ‘foarte bine’ cel care lucrează acolo, să aibă cel mai mare calificativ. Trebuie să vedem. Şi câştigul salarial să fie legat de performanţa lui în ceea ce priveşte fondurile europene. Dar nu numai asta, şi execuţia bugetară, de exemplu, trebuie făcută corect şi la timp şi aşa mai departe”, a spus Dâncu.
Vicepremierul a arătat că uneori munca funcţionarilor este îngreunată de o legislaţie stufoasă şi contradictorie, care ar trebui reorganizată.
„Şi mai este un lucru: trebuie să aduni legile şi să le pui în coerenţă şi pe verticală, şi pe orizontală, pentru că astăzi un funcţionar are de luat o hotărâre şi are trei legi care i se par că se bat cap în cap şi câteodată chiar se bat cap în cap. De aceea, îi e frică să semneze, nu ştie ce se va întâmpla în viitor. În două săptămâni voi prezenta o strategie destul de largă pe fiecare dintre aceste paliere care ţin de formare, care ţin de un nou tip de evaluare a funcţionarilor publici”, a mai spus vicepremierul.
Dîncu s-a referit şi la importanţa folosirii fondurilor europene pentru lansarea de programe de specializare în diferite domenii a funcţionarilor publici, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea şi relaţia lor cu cetăţenii.
El consideră că mulţi dintre cei care lucrează în sistemul administrativ nu au beneficiat de asemenea cursuri de profesionalizare şi ca atare sunt nepregătiţi în gestionarea anumitor aspecte ale muncii lor, unul dintre ele fiind relaţia cu cetăţeanul.
Sursa: stiripesurse.ro
ActualMM