Societatea Română de Pneumologie, prin intermediul Secţiunii de Somnologie, celebrează Ziua Internațională a Somnului și organizează Ziua Ușilor Deschise în toate laboratoarele de somnologie din țară.
București, 15.03.2013 – Ziua Internațională a Somnului, 15 martie, este un eveniment anual organizat în întreaga lume de peste 5 ani. Aceasta reprezintă o celebrare a somnului și un prilej de dezbatere a problemelor importante în legătura cu somnul. România sărbătorește și în 2013 Ziua Internațională a Somnului prin activități de informare în toate laboratoarele de somnologie din țară.
Ziua Somnului 2013 se desfășoară sub sloganul „Cine doarme bine îmbătrânește sănătos” și își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulții în vârstă. Un somn bun este posibil la orice vârstă, iar acest lucru are o importanță vitală pentru starea generală de sănătate. Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puțin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat. Și aceasta se întâmplă în condiţiile în care noi toţi ne petrecem o treime din viaţă dormind.
Statisticile estimează că, în România, între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000 -1.100.000 adulți). Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară, care marchează progresele de la an la an atât din punct de vedere al numărului, cât și la nivelul cazurilor diagnosticate și tratate.
„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoașterii acestei supraspecializări țin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieți, de contribuția pe care o are la reluarea vieții profesionale și sociale a pacienților care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate și pentru propria familie.”, a declarat Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele interimar al Societății Române de Pneumologie.
„În România progresele mici, dar constante, ne permit să fim optimişti pentru viitor şi să nu dezarmăm în demersurile pe care le facem pentru acreditarea laboratoarelor şi asigurarea compensărilor la Casa Naţională de Asigurări. Având în vedere interesul în creștere al medicilor pneumologi, cardiologi, ORL, față de această supraspecializare, precum și activitățile de informare și instruire ale Societății Române de Pneumologie impreună cu firmele care distribuie aparatură specializată, estimăm o creștere continuă și constantă a rețelei de laboratoare de somnologie, de 10-15% în fiecare an.”, a adăugat Prof. dr. Florin Mihălțan.
Ziua Internațională a Somnului (www.worldsleepday.org) este organizată de Asociația Internațională de Medicină prin Somn (World Association of Sleep Medicine – WASM), a cărei misiune este de a promova somnul sănătos în întreaga lume. Prima Zi Internațională a Somnului a fost organizată prima oară în anul 2008, devenind ulterior un eveniment anual care are loc în ziua de vineri care precede echinocțiul de primăvară.
„Dorim ca din ce în ce mai mulți oameni să fie avertizați asupra importanței enorme pe care somnul o are pentru sănătatea lor. Anul acesta punem accent pe îmbătrânirea sănătoasă și căutăm cu toții calea către aceasta.”, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University in Syracuse, New York și co-președinte al comitetului World Sleep Day.
Edward Grandi, Director Executiv al Asociației pentru Apnee în Somn din Statele Unite, a adăugat că „Apneea în somn este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta este frecvent întâlnită, însă este sub-diagnosticată, iar efectele lipsei tratamentului pot fi foarte serioase”.
Afecţiunile tratabile şi diagnosticabile în laboratoarele de somnologie sunt în principal cele legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neastâmpărate, narcolepsia sau catalepsia etc. Tratamentul principal, metoda de aur terapeutică, este o „atelă pneumatică”, un aparat care se cheamă CPAP, care ţine deschisă calea respiratorie şi nu mai permite producerea pauzelor în respiraţie. Din nefericire acest tip de terapie, extrem de eficace, nu este compensată de casa de asigurări şi acest lucru determină renunțarea la tratament din motive financiare în cazul a 57% din pacienţi.
Un sindrom de apnee în somn de tip obstructiv nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de muncă, riscuri pentru şoferi profesionişti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.
Formele de sindrom de apnee în somn pot fi uşoare, moderate şi severe. Dacă pentru formele severe şi moderate se poate lua în calcul metoda standard bazată pe CPAP, pentru formele uşoare şi uneori pentru cele moderate se apelează la tratamente protetice sau intervenții aplicate de medici ORL. Medicaţia este de mic ajutor în această boală, dar afecţiunile presupun adesea consultaţii interdisciplinare la care participă medici pneumologi, cardiologi, ORL, neurologi, endocrinologi, nutriţionişti, diabeticieni , psihiatri etc.
Absenţa depistării precoce a bolii şi a terapiei atrage în timp complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea unui astm bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile, impotenţă, sindrom metabolic etc.