Ponderea gospodăriilor care au calculator acasă a fost de 65,6%, în anul 2017, iar a celor care au acces la rețeaua de internet acasă a fost de 68,6%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) remise luni AGERPRES.
Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populației la tehnologia informațiilor și comunicațiilor în gospodării, în funcție de mediul de rezidență s-au înregistrat diferențe în ceea ce privește dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 75,9% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporția acestora este de numai 51,9%.
Din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferențe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% și 70% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepția regiunilor București-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) și Nord-Vest (72%). Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (57,8%) și Sud-Muntenia (58,6%).
În anul 2017, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, 72,5% au folosit cel puțin o dată un calculator. Pe medii de rezidență, frecvența utilizării calculatoarelor înregistrează diferențe semnificative în mediul urban față de cel rural, astfel numărul de persoane care folosesc calculatorul în mediul urban este de aproape 1,7 ori mai mare față de cel al utilizatorilor din mediul rural.
Proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, 73,8% față de 71,3%. Ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-34 ani (91,5%) folosesc calculatorul, în timp ce doar 44,8% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani au utilizat calculatorul.
Continuarea, AICI.