AcasăActualitateSocialSTATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE – 10 milioane de oameni mor anual din cauza alimentației...

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE – 10 milioane de oameni mor anual din cauza alimentației nesănătoase

spot_img

DISTRIBUIȚI

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE  Un deces din cinci, la nivel modial, este legat de alimentația necorespunzătoare. Sunt cifre îngrijorătoare, dar reale, prezentate de specialiști ai Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății. Ce greșim atunci când ne alegem hrana, cum ar trebui să o preparăm și ce alimente n-ar trebui să lipsească din dieta noastră ne spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Vă vine să credeți că zece milioane de decese înregistrate anual în lume, adică 18,8% din total, sunt cauzate de alimentația proastă, dezechilibrată? Ei bine, așa relevă datele unui studiu privind situația sănătății în 2016, coordonat de Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății și publicat recent în revista „The Lancet”.

Dieta săracă în cereale integrale, fructe și legume, nuci, pește, dar și cea în care folosim prea multă sare este sigur o dietă dezechilibrată, care poate duce la producerea unor boli grave. De altfel, specialiștii spun că, dintre toate formele de malnutriție, obiceiurile alimentare proaste reprezintă principalul risc de mortalitate.

În plus, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale, obezitatea și excesul de colesterol din sânge, boli date și de alimentația dezechilibrată, se numără printre primii zece factori de risc de deces la bărbații și femeile din întreaga lume.

Nutriționiștii spun că una dintre dietele sănătoase este cea care se bazează pe hrana vie, adică consumarea alimentelor în starea lor naturală, fără a fi gătite (sau încălzite peste temperatura de 45 grade C). Desigur, este vorba, în principal, de legume, fructe și semințe, cereale, însă niciun produs de origine animală. Alimentele pot fi pregătite prin germinare, deshidratare/înmuiere sau fermentare.

Nutriționistul Lygia Alexandrescu spune că „se recomandă hrana vie în principal, pentru că aceasta este mai ușor digerată de organism, datorită complexului de enzime ce se găsește în alimentele care o compun. Prin gătire, 50% din proteine și între 50 și 80% din vitaminele și mineralele alimentare sunt denaturate, pesticidele se descompun în compuși mai toxici, care sunt mai ușor de asimilat, se pierde oxigen și se produc radicali liberi. Enzimele sunt distruse atunci când alimentele sunt încălzite la mai mult de 45 grade C, iar fără ele nu poate exista diviziune celulară, nu poate funcționa sistemul imunitar, nu se produce energie și nu poate exista activitate cerebrală. Vitaminele și hormonii nu își pot face datoria în absența enzimelor.

„Referitor la această dietă se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului? Răspunsul este: categoric da, cel puțin pentru anumite perioade. O dietă crudivoră vegană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci și semințe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine (mai puțin B12)”, mai arată nutriționistul.

Continuarea articolului, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA