STATISTICĂ HANDBAL Handbalul se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor, comparativ cu alte sporturi mai bine cotate la nivel internaţional.
Rezultatele echipelor naţionale, în special ale senioarelor, dar şi ale cluburilor în cupele europene (în primul rând CSM Bucureşti în Liga Campionilor) au oferit un plus de interes pentru că, nu-i aşa, unde există performanţă, există şi public.
Aţi fost totuşi curioşi să aflaţi câţi abonaţi au cele 28 de cluburi la jocurile din Liga Naţională?
ProSport a realizat o astfel de statistică, iar cifrele sunt totuşi în contrast cu ceea ce aduce spre exemplu naţionala de fete la turneele finale, adică foarte multe emoţii, adrenalină, etc.
În total, cluburile au aproximativ doar 3.500 de abonaţi, adică în jur de 125 de abonaţi / per echipă, scrie Pro Sport.
Dincolo de preocuparea românului din viaţa de zi cu zi, care preferă să facă orice altceva decât să meargă să vadă un meci de handbal, baschet volei, etc. (se observă lejer că şi la fotbal – sportul rege – stadioanele sunt aproape goale), mai este vorba şi despre preocuparea cluburilor de a-şi atrage cât mai mulţi suporteri fideli, asta însemnând să-i determini să-şi achiziţioneze abonamente, mai este vorba şi despre ceea ce poţi să-i oferi unui spectator pentru a veni meci de meci la sală (în multe săli nu poţi să-ţi procuri nici măcar o apă, deşi un eveniment sportiv se întinde pe durata a cel puţin 2 ore, de la sosire şi până la plecarea de la sală), mai este vorba şi despre cum programezi o partidă de handbal (în acest caz nu există o regulă, un program fix precum în Bundesliga, în Franţa şi alte campionate tari, adică ştii de la bun început zilele şi orele când se desfăşoară partidele; în Liga Naţională săptămâna asta joci de la ora 11:00, săptămâna viitoare de la ora 18:00, apoi de la 16:00, urmează la ora 20:00, ş.am.d. Plus că se joacă câte un meci aproape în fiecare zi, programarea fiind făcută în special doar pentru televiziuni, nu şi pentru spectatori).
Peste toate aceste lucruri, principalul motiv pentru care spectatorii nu vin la meciuri şi cu atât mai puţin să-şi procure abonamente este dat de starea precara a sălilor de joc, de infrastructura deplorabilă.
Numai în această săptămână am avut două meciuri afectate mai mult sau mai puţin de ”condiţiile” în care se prezintă arenele din România.
Partida Minaur – CSM Focşani a fost întreruptă de trei ori din cauza luminii, în timp ce la jocul CSM Bucureşti – Rapid Bucureşti a plouat la propriu în sală.
Mai toate sălile de joc au vechime deja de câţiva zeci de ani, sunt departe de a asigura condiţii civilizate, unde spectatorul să se simtă cu adevărat confortabil atunci când vine la un eveniment sportiv.
Şi atunci, mai degrabă rămâne acasă sau aşa cum am spus şi mai sus, face orice altceva.
Trecând la enumerarea statisticii propriu-zise, a numărului de abonamente vândute până acum, situaţia pe fiecare club în parte se prezintă în felul următor:
MASCULIN
Dinamo Bucureşti se vând doar bilete
Potaissa Turda 200 abonamente
HC Odorhei 575 abonamente
Steaua Bucureşti intrarea liberă
HC Vaslui 70 abonamente
Minaur Baia Mare 500 abonamente
Dunărea Călăraşi 120 abonamente
Poli Timişoara 118 abonamente
HCDS Constanţa 35 abonamente
CSM Bucureşti se vând doar bilete
CSU Suceava 80 abonamente
CSM Făgăraş se vând doar bilete
Poli Iaşi intrarea liberă
CSM Focşani 52 de abonamente
Toate aceste cifre au fost oferite de oficiali ai cluburilor din Liga Naţională
După cum se remarcă, HC Odorhei şi Minaur Baia Mare sunt cluburile care stau cel mai bine la numărul de abonaţi.
Baia Mare, localitate unde handbalul se ”mănâncă pe pâine”, este însă mult sub potenţial la acest capitol.
În urmă cu 2-3 ani, când clubul era în vârf atât cu fete, cât şi cu băieţii, avea nu mai puţin de 1.200 de abonaţi.
Nu numai meciurile din Liga Campionilor, dar şi cele din Liga Naţională se desfăşurau cu casa închisă, indiferent de numele adversarului, că era Dinamo, Constanţa sau Slobozia.
Mai multe dar statistice citiţi AICI
Foto Paul Ursachi / www.upfoto.ro