La sfârşitul săptămânii trecute, Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi-a lansat noul site şi noul manual de identitate. E un mijloc îmbunătăţit prin care SRI continuă deschiderea faţă de cetăţeni şi contribuie la dezvoltarea culturii de securitate naţională, precum şi la o mai bună înţelegere a misiunii serviciilor secrete.
„Site-ul e construit în acord cu exigenţele reinformaţionale care, astăzi, influenţează atât de mult securitatea naţională a statelor […] Desigur, suntem o organizaţie secretă; avem comunicarea publică limitată. Dar încercăm să oferim date utile cetăţenilor, utile dvs., în ce priveşte misiunea SRI” – spune George Cristian Maior, directorul SRI, în mesajul de întâmpinare de pe site.
Preocupările pentru o percepţie corectă a imaginii reale a SRI s-au accentuat în ultimii 6 ani. În această linie se înscrie şi ultimul „re-branding”, care include formulele noi ale portalului şi manualului de identitate.
Noul logo – „Patria a priori” („patria înaintea faptelor” sau într-o traducere mai largă „patria înainte de toate”) – este extrem de inspirat şi cuprinzător. Chiar mai cuprinzător decât logo-ul acronimic al FBI (“Fidelitate, Bravură, Integritate“). Această deviză heraldică arată fără echivoc că esenţa misiunii SRI e de a proteja securitatea naţională prin loialitate, profesionalism şi adevăr, recunoscând valoarea incontestabilă şi fundamentală a Patriei.
O chestiune extrem de benefică pentru o ţară în care noţiunea de patriotism se străduie să-şi recâştige valenţele iniţiale, după ce acestea au fost demonetizate în epoca antedecembristă.
Site-ul conţine secţiuni foarte interesante, de la mărturii din interior ale unor ofiţeri activi, până la răspunsuri la întrebări de genul „Cum pot avea acces la datele pe care SRI le deţine despre mine?” Sau ce documente SRI sunt destinate publicului larg ori cum te poţi angaja la SRI.
Sunt şi sfaturi utile privind navigarea sigură pe internet, precum şi multe elemente ce ţin de dezvoltarea culturii de securitate naţională. Pe prima pagină a site-ului găsim nivelul la zi al alertei teroriste (în prezent: precaut). Doritorii pot face şi un tur virtual al instituţiei.
Noul site al SRI conţine inclusiv un test online, prin care vizitatorii îşi pot verifica aptitudinile specifice muncii într-o astfel de instituţie. Serviciul precizează că parcurgerea acestui test „nu implică angajarea în Serviciul Român de Informaţii”: „Este un simplu instrument de evaluare generală care te poate ajuta să identifici anumite aptitudini de care instituţia noastră are nevoie. Datele pe care le furnizezi nu constituie date cu caracter personal şi nu vor fi utilizate în alte scopuri.”
Pentru un serviciu secret, noul site este surprinzător de bogat în informaţii evident interesante. Adică merită cu prisosinţă vizitat, fie şi numai pentru a ne reaminti un adevăr la care trebuie să ne raportăm mai des: ”Patria a priori”!
Simion Maierean