SPECTACOL AL NATURII Milioane de fluturi numiţi popular ”rusalii” au apărut la marginea oraşului Arad, deasupra râului Mureş, oferind un spectacol pentru trecători, în timp ce zeci de pescari îi vânează pentru a avea momeală pentru peşti tot anul, scrie News.
Fluturii trăiesc doar o zi, cât se împerechează, şi apar doar în câteva locuri de pe râurile Mureş şi Tisa, conform biologilor.
Palingenia este o specie de insecte de apă care apare pe râul Mureş, în Arad, în perioada Rusaliilor, motiv pentru care acestea sunt numite şi ”rusalii” sau efemeride.
La marginea oraşului, milioane de fluturi zboară deasupra râului, oferind un spectacol ce durează trei zile în fiecare an.
Numeroşi arădeni se opresc pe malul apei pentru a privi fluturii, în timp ce zeci de pescari prind insectele zburătoare cu plase pentru a avea momeală pentru peşti tot anul.
”Acum nu avem nicio şansă să prindem peşti, pentru că au parte de un festin cu aceşti fluturi şi cu larvele care se află în apă. În aceste condiţii, venim să pescuim efemeride. Sunt o momeală foarte bună, pe care o păstrăm în congelator pentru a avea tot anul”, a spus un pescar.
”Este mâncarea preferată a peştilor. Larvele se formază în pământul de sub apă, iar când ies la suprafaţă zboară şi mai trăiesc o zi. Zborul şi moartea lor e un festin nu doar pentru peşti, ci şi pentru păsări”, spune un alt pescar.
”Sunt doar trei zile pe an când înfloreşte Mureşul şi profităm de acest moment să pregătim meniuri pentru peşti pe care le folosim mai târziu”, a adăugat un bărbat.
Conform biologilor, insectele trăiesc în stadiul de larvă timp de trei ani, în nămolul Mureşului, iar în stadiul de adult trăiesc doar câteva ore sau o zi, atât cât se împerechează şi depun ouă.
”Palingenia este o specie endemică pentru această zonă a Europei. Se găseşte doar pe Mureş şi Tisa, dar în anumite condiţii, pentru că este nevoie de un mâl în care se dezvoltă larvele”, a declarat biologul arădean Gabriel Herlo.
Pentru biologi, apariţia an de an a acestor insecte este un indicator pentru calitatea apei râului, pentru că poluarea nu ar permite dezvoltarea larvelor.
sursa info şi foto