SPECIE PROTEJATĂ Râul Bistrița este unul dintre puținele locuri din România în care se mai găsește Vidra Euroasiatică, dar cu toate acestea, Compania Alpha Project vrea să construiască ilegal o microhidrocentrală. Acțiunea este ilegală deoarece Avizul de Mediu 10938/2012 prevede interzicerea amplasării microhidrocentralelor în situri declarate pentru vidră.
SPECIE PROTEJATĂ Chiar dacă proiectul de pe râul Bistra a fost autorizat de Agenția de Protecția Mediului, acest lucru a fost făcut fără o evaluare de mediu.
Ordinul 135/2010, obligă la revizuirea deciziei de încadrare când apar elemente noi cu impact asupra mediului. Cu toate acestea, APM Caraș-Severin a omis, de mai mult de 5 ani, să aplice ordinul.
Râul Bistrița face parte din situl Natura 2000, sit declarat special pentru protecția vidrei în România. Construcția unei microhidrocentrale într-un sit natural i-ar afecta integritatea și ar pune în pericol habitatul vidrei.
În ciuda acestui lucru, APM Caraș Severin a autorizat proiectul contrucției microhidrocentralei pe râul Bistra fără a face o evaluare de mediu și fără o evaluare adecvată.
Microhidrocentralele sunt dăunătoare pentru mediu. Noi studii ale Agenției Europene de Mediu arată că toate microhidrocentralele au impact negativ major asupra habitatelor. Impactul acestora asupra mediului este, de cele mai multe ori, mai ridicat decât în cazul unei centrale de mare capacitate.
Vidra Euroasiatică este o specie protejată la nivel mondial. În România, în anul 1993, mai aveam doar 920 de exemplare.
Pentru cazul vidrelor din râul Bistrița a fost organizată o petiție pentru a opri construirea microhidrocentralei.
sursa info