-Doamna Alexandrina, spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră.
M-am născut dintr-o glumă, dar mult dorită şi muncită, în 1 aprilie 1990, „concepută” în vreme comunistă şi „născută” în democraţie, din doi părinţi artişti, Iuliana şi Florian Chelu. De copil am trăit într-o atmosferă culturală, sublimă, în care m-am format şi m-am cultivat. Spaţiul „mioritic” al activităţilor mele este legat de Oradea, oraşul meu natal, dar şi de România – iar arta care mă înconjoară mă reţine ca să nu îmi părăsesc ţara. S-a dezvoltat în mine patriotismul – acesta a dus la iubirea de muzică şi literatură română, dar nu numai, dar şi la politic – din dorinţa de a face ceva pentru cetăţean. Am reuşit să scot o carte de sonete intitulată „Aventura Sonetului”, iar pe plan muzical am un prim CD cu muzică în stil renascentist, muzică pe sonetele unei poetese franceze din Renaştere, Louise Labe.
– Care este cel mai recent eveniment pe care îl consideraţi un succes?
Am realizat cu Teatrul Regina Maria din Oradea şi cu Fundaţia Rock Filarmonica Oradea o premieră absolută la Oradea a piesei de teatru, muzică şi dans „Luth, compagnon”, aducând publicului orădean, în Martie 2012, un iz de Renaştere Franceză, cu nişte costume impecabil realizate după nişte picturi din epocă, respectiv cu muzică originală scrisă de tatăl meu, Florian Chelu Madeva, desigur tot în stil.
– Ce planuri de viitor aveţi, ce vă propuneţi în continuare?
Alături de familia mea, printr-un efort muzical comun, dar şi de cercetare, dorim să realizăm proiectul „Mioriţa” cu colinde româneşti care au legătură cu Balada Mioriţa, cu păstoritul, cu oile, cu viaţa de cioban. Este doar o parte din Tipologia Colindei Româneşti – „Cele 10 chipuri ale colindei româneşti”, căci dintre cele 10 chipuri, cam doar colinda religioasă (de Crăciun) este cunoscută (deşi există şi colinde impresionante de Paşti).
-Ce mesaj aveţi pentru maramureşeni, pentru cititorii site-ului www.2.actualmm.ro ?
Le doresc tuturor maramureşenilor, dar şi tuturor românilor de pretutindeni, multă căldură în suflete şi sete de lectură, de muzică şi de iubire. Din iubire izvorăsc toate creaţiile, căci omul este „creator de cultură”, spre a ne exprima cu Lucian Blaga, dar şi „o idee, o încăpăţânare”, după cum spunea Noica. Ei bine, vă doresc cu dragoste să vă „încăpăţânaţi” să daţi din voi tot ce aveţi mai frumos, mai „cultural” din voi, căci fiecare om este unic şi important.
Vă iubesc.
A consemnat: Tatomir Ion-Marius