Acasăsinucidere maramuresSPECIAL: Berbeştiul a sărbătorit 626 de ani de la atestarea documentară

SPECIAL: Berbeştiul a sărbătorit 626 de ani de la atestarea documentară

spot_img

DISTRIBUIȚI

Timp de o zi, satul Berbeşti a îmbrăcat haine de sărbătoare şi a devenit atracţia Maramuresului. La iniţiativa comisarului şef  Laurenţiu Batin, berbeştenii au sărbătorit 626 de ani de la atestarea documentară. La eveniment, alături de berbeşteni au fost prezenţi P.S. Sa Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, academicianul Alexandru Surdu, preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române din Bucureşti, marele actor şi îndrăgitul om de cultură Dorel Vişan, senatorul Liviu Marian Pop, precum şi importanţi oameni de cultură şi profesori universitari.

Eroii din Berbeşti, căzuţi la datorie, au mormânt şi cruce (troiţă maramureşeană)

Sâmbătă, 8 iunie, locuitorii satului Berbeşti îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu coconii de mână, s-au îndreptat plini de bucurie şi emoţie spre Cimitirul Vechi al satului, în Ponderei. Aici, comisarul şef Laurenţiu Batin, fiul al satului Berbeşti, a amenajat un mormânt din piatră şi a înălţat o troiţă, aşa cum se cuvine, în cinstea eroilor din localitate şi a cinci soldaţi polonezi, căzuţi în lupta pentru eliberarea Maramureşului. După sfinţirea troiţei, P.S. Sa Justin Hodea Sigheteanul a oficiat slujba parastasului, în memoria eroilor: „Poporul care nu-şi cinsteşte eroii, care nu-i preţuieşte şi care nu-şi cunoaşte istoria şi înaintaşii, nu poate spera la continuitate şi la dăinuire, pentru că acestea sunt lucruri deosebite, preţioase şi importante. Nu le poţi dobândi prin simpla afirmaţie, ci printr-o lucrare sfântă între generaţii, între cei care au fost şi care sunt cu noi împreună în aceeaşi credinţă în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, preţuim mult lucrarea domnului Laurenţiu Batin şi a familiei domniei sale, lucrare înţeleaptă, aceea de a ridica aici în cimitirul vechi al parohiei Berbeşti, o troiţă frumoasă, maramureşeană, întru veşnica amintire şi pomenire a bărbaţilor, tinerilor şi cei vârstnici care au luptat pentru libertatea acestor ţinuturi şi a acestui neam românesc binecuvântat şi iubit de Dumnezeu, a acelor care ne-au eliberat de sub jug străin şi ne-au dăruit o ţară. De aceea, îi cinstim şi preţuim şi aşezăm la căpătâiul lor o cruce, o troiţă. Să primească Dumnezeu, jertfa şi darul domnului Laurenţiu Batin!”

“Berbeşti – Credinţă, oameni şi tradiţii”

După sfinţirea troiţei, profesorul Dorel Todea, moderatorul evenimentului, le-a prezentat sătenilor monografiei satului scrisă, în două volume, de către comisarul şef, dr. Laurenţiu Batin “Berbesti – Credinţă, Oameni şi Tradiţii”. Prezent la eveniment, marele şi îndrăgitul actor Dorel Vişan a rostit un psalm, creaţie proprie “Doamne, nu te îndrepărta de noi”, iar academicianul Alexandru Surdu a adresat berbeştenilor numai cuvinte de laudă, a fost impresionat de portul popular, de credinţa oamenilor locului, de ţinutul din Berbeşti pe care l-a numit o parte din “Gradina Maicii Domnului”: “Dumneavoastră sunteţi urmaşii unor mari nobili, sunteţi neam de viţă veche şi nobilă. Nobilul domn Batin, care este şi un mare militar şi un apărător aici, în partea de nord-est a ţării, a graniţelor noastre, a scris o carte bine gândită. Poate unii dintre dumneavoastră o să spuneţi că a scris prea mult, doua volume, în 900 de pagini, ei bine, eu spun că a scris prea puţin. Este o carte minunată, pe care ar trebui să o citiţi şi care ar trebui predată în şcoli, fiindcă este o carte a dumneavoastră şi despre dumneavoastră, despre cei mai nobili români care au trăit vreodată pe suprafaţa pământului. Domnul Batin ştie să vorbească despre sufletul dumneavoastră şi despre sufletul acestui pământ”. După prezentarea cărţii, autorul Laurenţiu Batin a mulţumit tuturor pentru cuvintele frumoase spuse despre monografie şi a declarat că se simte un om fericit pentru că s-a născut în Berbeşti.

Invitaţii de seamă şi Laurenţiu Batin au devenit Cetăţeni de Onoare

După eveniment, pe scena din grădina Căminului Cultural din Berbeşti, P.S. Sa Justin Hodea Sigheteanul, academicianul Alexandru Surdu, actorul Dorel Visan şi Laurenţiu Batin au primit Titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Giuleşti care le-a fost înmânat de către primarul comunei Gheorghe Vraja. În cadrul evenimentului, marele şi îndrăgitul actor Florin Piersic a salutat prin telefon pe cei prezenţi şi l-a felicitat pe domnul Batin pentru tot ce a făcut pentru satul natal (actorul fiind un mare admirator al Berbeştiului), fiindu-i conferit şi dânsului Titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Giuleşti. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susţinut de către actorul Dorel Vişan, Grupul Folcloric al Coconilor din Berbeşti (instructor Ştefan Rednic) şi cunoscuţii intrerpreţi ai cântecului popular din Maramureş Năstăcuţa Iuga, Adrian Benţa, Pătreu Bârlea, Cornelia Tudorovici, Traian Ilea şi Valeria Codoreanu, precum şi rapsozii cântecului maramureşean Florentina şi Petre Giurgi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA