Primarul care a deschis larg porțile municipiului Baia Mare spre o dezvoltare fără precedent în istoria orașului a acceptat să fie subiectul unei serii de interviuri care vor fi postate în zece părți pe site-ul www.2.actualmm.ro și vor fi publicate și în paginile cotidianului Graiul Maramureșului. Zece teme de discuție importante, întrebări din domenii de interes pentru comunitate. Vă propunem o altă abordare față de clasicele interviuri, o abordare care ne va permite să îl înțelegem mai bine pe Cătălin Cherecheș, de la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta orașelor importante din România.
Primul subiect dezbătut în cadrul acestui demers a fost despre dezvoltarea economică și locuri de muncă, în timp ce a doua temă reflectă dorința de a transforma Baia Mare în capitala verde a României. Mediul este un subiect important pentru comunitatea băimăreană care suportă și astăzi stigmatul de fost oraș minier, dar și cel al accidentului ecologic de la Aurul, din anul 2000. Acest episod ne-a atras într-o zonă de celebritate negativă, prin prisma poluării, punând o ștampilă care încă apasă greu pe cartea de vizită a orașului. În acest context, eforturile pe care municipalitatea băimăreană, prin inițiativa lui Cătălin Cherecheș, le depune de aproape cinci ani pentru a transforma Baia Mare într-o oază verde, sunt cu atât mai necesare. Înainte de a trece la ceea ce s-a realizat deja în ultimii cinci ani la acest capitol, punem accent pe probabil cel mai major proiect din punct de vedere al mediului și al economiei în orașul nostru.
Parcul Natural Firiza, o oază de verde care va genera și dezvoltare economică prin turism
De ce este necesar un proiect de genul Parcului Natural Firiza pentru Baia Mare?
Am demarat în urmă cu doi ani de zile acțiunile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată de interes național a bazinului hidrografic Firiza. Este vorba de peste 20.000 de hectare, în mare parte acoperite de păduri de fag de mare valoare ecologică și economică, exploatate în mod judicios de-a lungul istoriei. Zona a fost și puternic afectată de poluarea industrială specifică industriei extractive și de procesare a minereurilor, dar și-a păstrat caracterul natural și funcționalitatea proceselor ecologice într-un mod exemplar. Speciile și habitatele specifice Carpaților la aceste altitudini sunt prezente într-o stare favorabilă de conservare, în principal datorită modului în care comunitatea care a depins de această zonă a știut să o gestioneze. Sunt conștient de toate aceste valori și cred că este o datorie morală pe care o avem de a păstra intactă această zonă, de a o promova și prin ea de a ne promova pe noi, băimărenii. Pentru că scopul principal pentru înființarea Parcului Natural Firiza este acela de a conserva pentru generațiile actuale și viitoare o zonă cu păduri de valoare ecologică și economică, atât prin produsele oferite cât și prin servicii, care străjuieşte și garantează sursa de apă a peste 200.000 de locuitori, adăpostesc trei comunități umane perfect integrate în peisaj și o piramidă trofică completă și funcțională. Pentru mine acest proiect, pe lângă importanța pe care o are în dezvoltarea orașului nostru, este important și pentru că este un demers legat de memoria tatălui meu. Dorel Cherecheș, tatăl meu, mi-a insuflat iubirea față de pădure, de mediul înconjurător, el fiind cel care a gândit înființarea parcului Natural Munții Maramureșului, un om care și-a dedicat toată viața și activitatea în scopul protejării pădurilor. Sunt convins că de acolo unde e acum, din ceruri, este fericit să vadă că am învățat lecțiile pe care mi le-a dat și că munca sa este continuată.
Parcul Natural Firiza este un proiect major care înseamnă dezvoltare economică, dar și un pas mai aproape spre dorința de a deveni capitala verde a României. Ce avantaje concrete atrage după sine implementarea acestui proiect?
Turismul va fi o activitate curentă în Parcul natural Firiza, pe lângă că urmărim menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, să promovăm păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor,să încurajăm şi să consolidăm activităţile, practicile şi cultura tradiţională a populaţiei locale. Ne dorim să oferim publicului posibilități de recreere și turism, să încurajăm activitățile științifice și educaționale. Prelucrările floristice au constatat că în zona montană a Gutâiului şi Ignişului vegetează 952 specii de plante spontane, aparţinând la 195 familii. Fauna Parcului Natural Firiza este în strânsă corelație cu ecosistemele acestuia, fiind predominantă fauna specifică pădurilor, cu accente date de prezența lacurilor Strâmtori, Berdu și Bodi Ferneziu. Toate acestea fac ca suprafața bazinului Firiza să se recomande ca arie protejată de interes național, dar oferă cadrul ideal prin care Baia Mare se poate dezvolta economic și pe filiera turismului.
Turiștii și românii din alte orașe îi scriu primarului mesaje de felicitare pe Facebook pentru modul în care sunt amenajate zonele verzi în Baia Mare
În ultimii patru ani au fost realizate plantări masive în Baia Mare, de la parcuri și zone publice și până în cartiere, peste tot. Ce înseamnă aceste acțiuni în cifre?
Din dorința de a fi în asentimentul cetățenilor am pus accent pe curățenie, dar și pe înfrumusețarea orașului nostru cu flori și arbori ornamentali. Și asta nu doar în zonele centrale, cum se obișnuiește în mai toate orașele din țară, ci și în cartiere și la intrările în oraș, în parcuri, grădinițe, școli și licee, în sensurile giratorii, peste tot unde am putut, am amenajat o zonă verde. S-au plantat din 2012 încoace 16000 de arbori și arbuști pe toată raza municipiului Baia Mare. Este vorba de stejar roșu, platani, mesteacăn și alte specii, dar și 17000 de trandafiri și alte tipuri de flori. Urmează să mai amenajăm și alte zone verzi decât cele existente deja pentru că îmi doresc ca fiecare cetățean, indiferent de cartierul sau zona în care locuiește, să se poată bucura de aceleași beneficii ca și cei care locuiesc în zonele mai centrale. Am reușit în ultimii patru ani să avansăm la acest capitol, dar mereu este loc de mai bine. Mă bucur foarte mult când turiști sau români din alte orașe care tranzitează Baia Mare îmi scriu mesaje pe Facebook și ne felicită pentru modul în care gestionăm curățenia și estetica orașului. Înseamnă că totuși aceste eforturi nu sunt în zadar.
Parc nou și modern amenajat în zona Coloniei Topitorilor
Urmează să amenajați un nou parc public cu diverse funcțiuni pentru petrecerea timpului liber pentru băimăreni de toate vârstele, mai ales pentru copii, într-o zonă care nu a beneficiat foarte mult de atenția administrației publice locale. Despre ce este mai exact vorba?
Este vorba despre un parc pe care ne dorim să îl amenajăm în zona Coloniei Topitorilor, la poalele dealurilor limitrofe ale orașului, pe o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați. În apropiere mai avem un teren liber, de circa patru hectare, care împreună cu prima zonă pe care o vom amenaja ar putea deveni un parc important de recreație pentru locuitorii din zonă și nu numai. Pentru că între cele două terenuri curge râul Firiza, ne gândim să le legăm printr-o pasarelă pietonală, într-o a doua fază a amenajării acestui parc. În prima fază, amenajăm un parc de joacă pentru copii, unde vom avea spații diferențiate pe grupe de vârstă,cu mobilier adecvat vârstei. Accesul principal se va realiza la intersecția străzilor Splaiul Republicii cu strada Alba Iulia. Vor fi și alei pietonale, dar și piste pentru bicicliști, dar și un pavilion administrativ unde vor fi grupuri sanitare. Vom amplasa și o pergolă, o construcție din lemn care va avea rolul de a crea spații umbrite și semiprotejate, la baza ei urmând să plantăm trandafiri cățărători care vor crea la final un tunel floral. Tot aici vom amenaja un teren de mini fotbal și unul de baschet, dar și o pistă pentru role și skateboard. Copii mici vor avea parte de dotări care țin de jocurile educaționale, ansambluri multifuncționale, tobogane, leagăne, căluți pe arcuri, cei mai mari de tiroliană, leagăne rotative și un ansamblu de cățărat, iar tinerii vor putea juca fotbal și baschet, respectiv vor putea să practice sporturi ușor mai extreme. Vom amplasa bănci, coșuri de gunoi, suporturi pentru biciclete, mese și scaune de lemn, cișmele, vor exista deci toate funcțiunile pentru un parc în care cetățeni de toate vârstele își vor putea petrece timpul liber.
Parcul Public Central, oaza de verde din inima orașului
Parcul Public Central este cea mai nouă atracție din Baia Mare, situată în centrul orașului. Ce funcțiuni ați creat aici pentru cetățeni și turiști?
Parcul Public Central și-a deschis oficial porțile în 2 decembrie 2015 și cu certitudine va fi un loc foarte apreciat mai ales în anotimpul cald. Se întinde pe o suprafață de patru hectare și reprezintă o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți, funcțiunile de petrecere a timpului liber fiind numeroase. Am investit aici aproape patru milioane de euro din fonduri europene. Avem un labirint verde, care reprezintă o dotare unică la nivel de parcuri publice în România, labirint care are aproximativ un kilometru. În parc au fost amenajate pavilioane, căsuțe, locuri de joacă și de recreere. Găzduim aici și colecția de cactuși a renumitului sculptor Vida Gheza, iar copiii se pot bucura de cel mai înalt ansamblu de joacă din România. În interiorul parcului au fost realizate jardiniere cu plante medicinale și aromatice precum și o fântână arteziană cu însemne zodiacale. Acest parc care se află la intersecția a trei cartiere ale municipiului, înainte era o zonă depreciată, abandonată a orașului pe care am redat-o comunității. Am generat diverse tipuri de dotări, atât pentru copii cât și pentru cei care iubesc natura și diversitatea naturii. A fost o muncă delicată pentru că a fost o muncă de migală o muncă de detaliu. Am dorit ca fiecare alee, fiecare bancă, fiecare corp de iluminat să fie ales cu foarte multă atenție pentru că ne dorim foarte mult chiar dacă vorbim despre finanțări din bani europeni să facem lucruri de cea mai înaltă calitate și la cel mai înalt standard. Vom amenaja aici în acest an și un teren de tenis, pentru a oferi ocazia cetățenilor să practice acest sport în cadrul parcului, în cele mai bune condiții.
Câmpul Tineretului a redevenit o atracție pentru băimărenii de toate vârstele
Ați finalizat de curând și lucrările de reamenajare ale Câmpului Tineretului. Urmează o nouă etapă, care ține practic și de Parcul Municipal Regina Maria, de extinderea și legarea celor două zone. Despre ce investiții este vorba?
Am efectuat ample lucrări de reamenajare ale acestei zone importante din zona istorică a orașului nostru. Întreg câmpul era înainte mlăștinos, a fost nevoie să realizăm un sistem de drenaj, am gazonat apoi și am deschis perspectiva spre muzeu. Am plantat mulți arbori, în zona din împrejurul câmpului, am regândit sistemul de alei pietonale și am plantat, printre altele, bujori. Continuăm investiția de aici în zona dinspre Monumentul Ostașului Român, unde vom crea mai multe funcțiuni de petrecere a timpului liber pentru cetățenii de toate vârstele, dar vom încerca în același timp să înfrumusețăm întreaga zonă. Proiectul prevede reabilitarea a aproape 9000 de metri pătrați de zonă mineralizată și aproape 20000 de metri pătrați de zonă verde și plantată. Reabilitarea zonei din jurul monumentului este faza de continuare a proiectului de reabilitare a Câmpului Tineretului. Cele două proiecte propun împreună realizarea unei compoziții care să valorifice obiectivele din zonă. Piața Bisericii este partea din proiect care prevede lărgirea zonei din fața bisericii dinspre strada Petofi Sandor care va fi pavată și va face diferența dintre zona carosabilă și cea pietonală prin elemente verticale de separație, pavajul urmând să fie continuu și fără diferențe de nivel. Peste canalul Valea Usturoiului în proiect este prevăzut să se facă o trecere. În urma lucrărilor se va realiza și Piața Monumentului.
Aici am prevăzut restaurarea Monumentului Ostașului Român, pe soclul acestuia urmând să fie montate plachetele comemorative într-un pat înierbat. Această zonă va deveni un centru de interes pentru cetățeni, urmând să fie amenajată o alveolă cu vegetație și o zonă de fitness în aer liber care va fi populată cu echipamente specifice. Mi-aș dori ca odată cu această investiție să ridicăm aici și o statuie, a Reginei Maria. Este o dorință pe care vreau să o duc la îndeplinire amenajând și zona stației de autobuz. Lângă Statuia Ostașului pentru că este un loc simbolic în care în 1990 s-au adunat greco-catolicii neavând biserică. Să facem un monument simbolic pentru episcopii martiri aparținând bisericii. În zona dinspre ștrand vom avea un spațiu amenajat pe o parte cu parcări, dar și zone verzi și un loc unde va fi o oglindă de apă, o mică fântână arteziană. Un alt punct de interes care va fi realizat în baza proiectului prevede amenajarea unui câmp de trandafiri. Pe zonele verzi cu vegetație înaltă existente deja se vor amenaja pergole cu specii de trandafiri urcători. Va fi creată o oglindă cu jocuri de apă, cu jeturi care ies din pavaj, dar și o zonă de relaxare cu bănci. Tot în cadrul acestui proiect vom amenaja și Piața Centru de Agrement Pergola care va marca latura acestei piețe pe latura cu intrarea în cimitir și în viitorul centru de agrement. Pentru mine este o foarte mare bucurie că am reușit inclusiv să redăm comunității lacul din Parcul Municipal Regina Maria, unde am reamenajat întreaga zonă, am adus pești Koi și nuferi, după ce ani la rând acel loc a fost pur și simplu ignorat.
Parcul Mara a fost parțial reabilitat, are fântâni arteziene noi și aleile au fost parțial refăcute
Ce alte lucrări urmează în această zonă?
Parcul Mara a fost lăsat în paragină ani buni, deși se află în centrul orașului, chiar dacă zeci de copii, tineri și seniori își petrec acolo timpul vara sau în alte anotimpuri. Am reamenajat parțial aleile, am refăcut fântânile arteziene, dar mai urmează să intervenim la partea de zone verzi și să finalizăm și restul aleilor. De departe însă, punctul de atracție rămân fântânile arteziene, al căror joc de lumini și muzica atrag foarte mulți cetățeni în perioada în care ele funcționează. Cred că este foarte important să amenajăm zonele publice intens circulate astfel încât fiecare băimărean să se simtă bine, să se bucure de investițiile pe care administrația publică locală le realizează în orașul nostru. Urmează multe alte investiții la capitolul parcuri, zone verzi amenajate în centrul orașului, dar mai ales în cartiere. Sunt pașii pe care trebuie să îi facem în primul rând pentru a mulțumi cetățenii, mai apoi pentru a obține și statutul de capitală verde a României.
Annamaria Somay