Primarul care a deschis larg porțile municipiului Baia Mare spre o dezvoltare fără precedent în istoria orașului a acceptat să fie subiectul unei serii de interviuri care vor fi postate în zece părți pe site-ul www.2.actualmm.ro și vor fi publicate și în paginile cotidianului Graiul Maramureșului. Zece teme de discuție importante, întrebări din domenii de interes pentru comunitate, de la administrație, politică, educație, cultură, credință, dar și despre familie și viața personală a omului Cătălin Cherecheș. Pe el îl cunoaștem bine, mult mai îndeaproape decât pe orice alt primar sau politician pe care l-a avut Baia Mare sau Maramureșul. Poate tocmai pentru că nu a uitat nici o secundă că este un om care trebuie să rămână printre și lângă oameni. Vă propunem o altă abordare față de clasicele interviuri, o abordare care ne va permite să îl înțelegem mai bine pe Cătălin Cherecheș, de la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta orașelor importante din România.Are o deschidere debordantă față de toată lumea, indiferent de domeniul de activitate sau problema în care este solicitat să se implice. Băimărenii îl știu mai degrabă ca și “Cătălin”, cum îl strigă de fiecare dată de la copii și femei, oameni prestigioși sau simpli muncitori, până la seniorii care îl opresc pe stradă să îl felicite sau să îi ureze multă putere de muncă. Pe plan național e cunoscut ca primarul care a îndrăznit să demonstreze că Baia Mare nu e locul unde se agață harta-n cui, ci orașul care contribuie din ce în ce mai mult la prestigiul țării, reprezentând România cu fruntea sus în multe domenii, de la sport și până la cultură, în administrația publică și în curând ca și Capitală Europeană a Culturii în 2021. Acest vis este poate cel mai îndrăzneț pe care Cătălin l-a propus cetățenilor, creionându-l până la perfecție pentru Baia Mare care s-a calificat alături de București, Timișoara și Cluj în finala acestei competiții de talie europeană. Un rol aici îl are și educația pe care a primit-o acasă, apoi la universitățile de prestigiu pe care le-a urmat, una dintre ele la Viena. Economist de profesie, ar fi ajuns departe în domeniul acesta dacă nu ar fi primat pentru el administrația publică. Unde reușește să gestioneze fondurile, uneori puține, în așa fel încât să ajungă pentru reparații curente și până la finanțarea marilor proiecte de dezvoltare. De când e primar, se găsesc bani și pentru sport, dar și pentru cultură, dar mai ales pentru copii și tineri, pentru sprijinirea seniorilor și a persoanelor cu dizabilități. Niciodată nu a existat în administrația băimăreană atât de multă atenție canalizată și înspre categorii vulnerabile cum s-a întâmplat în ultimii aproape cinci ani. Și asta este de consemnat.
A fost deputat în Parlamentul României, dar marele său vis a fost mereu să scoată Baia Mare din stigmatul de fost oraș minier, să îl dezvolte și să îl modernizeze, punând însă în valoare simbolurile cu adevărat importante care împreună formează identitatea orașului nostru. Pe lângă soluționarea unor probleme aproape istorice, pe care a început să le rezolve în primul mandat, după alegerile locale parțiale din 2011, tânărul Cătălin Cherecheș a dovedit că este motorul puternic de care administrația acestui oraș are nevoie pentru a se alinia altor municipii din țară, mai apoi marilor orașe europene.
Iubit, respectat, apreciat și sprijinit de majoritatea cetățenilor, temut, criticat și adesea calomniat de o minoritate care are alte interese de ordin economic și politic, Cătălin Cherecheș este genul de primar care pune înainte de toate calitatea sa de om. Un om educat, manierat, inteligent, elegant, abil și puternic. Un jucător neînfricat în mediul politic, unde mereu și-a jucat și cărțile mai puțin favorabile ca pe niște ași. Un gospodar care a reușit într-o perioadă economică nefastă să înflorească la propriu orașul care a devenit, vizibil, mai curat, mai aranjat, mai frumos, mai plăcut, mai civilizat. Un vizionar care a demonstrat că Baia Mare merită atenție pe plan național și internațional. Un om calculat, cu un plan bine pus la punct, care nu are de gând să se pensioneze din funcția de primar, deși dacă ar vrea, ar fi reales la infinit.
Are 37 de ani, nu este căsătorit (încă), locuiește cu mama sa (despre care vorbește cu foarte mult respect și iubire, fiind persoana care a fost mereu alături de el, susținându-l necondiționat), conduce aceeași mașină încă de pe vremea când era deputat (de peste șapte ani) și chiar dacă are un statut important și se îmbracă ireproșabil, este un om cât se poate de simplu. Acest fapt reiese cel mai bine în momentele în care se află în preajma copiilor, când chiar și în costum se așează alături de ei pe trepte, joacă baschet sau fotbal, iar cei mici îl consideră amicul lor.
A venit la interviu după o dezbatere publică care a durat peste trei ore și care a avut loc la final de program (pentru noi, majoritatea. Pentru el, programul de muncă nu se termină niciodată). Părea cât se poate de odihnit, în pofida programului exhaustiv pe care îl avusese în acea zi de început de an, binedispus și ușor intrigat de ideea acestei serii de interviuri. “Oamenii mă cunosc, știu foarte bine cine sunt și ce fac, cât de mult iubesc Baia Mare și care sunt planurile mele pentru acest oraș” – mi-a spus cu politețe și ușor amuzat. Fără să îmi dea timp pentru o replică, a agreat să împărțim dialogul pe principalele teme de discuție propuse în timp ce răspundea la ultimele mesaje primite pe telefon. “Cetățenii și problemele lor înainte de presă” a spus solicitând înțelegere pentru a le răspunde unor băimăreni care i-au scris pe Facebook despre probleme apărute în zona în care locuiesc. Unul dintre avantajele pe care Cătălin Cherecheș le are în comparație cu alții este faptul că dialoghează direct cu cetățenii care îl scriu mesaje fie pe telefon, fie pe e-mail, fie pe rețelele de socializare. Unii îl sună pe mobil, iar el răspunde când poate sau îi sună pe toți ulterior. Încă un amănunt de apreciat la acest om care și-a asumat cu adevărat rolul unui primar atipic. Câți aleși mai au răbdarea și deschiderea de a asculta zi de zi (nu doar în apropierea alegerilor) cetățenii și de a-i consilia și ajuta în rezolvarea problemelor care se ivesc? O întrebare care nu neapărat necesită răspuns.
Cătălin Cherecheș va candida pentru un nou mandat la alegerile locale care vor avea loc la începutul acestei veri. A anunțat deja că va face acest pas alături de cetățeni, susținut de platforma civică pe care a gândit-o și unde este binevenit oricine, indiferent de orientarea politică. Este vorba despre Coaliția pentru Baia Mare unde pot să se înscrie sau să îl susțină, pe lângă cetățeni, organizații neguvernamentale, partide politice, orice băimărean, maramureșean, român care iubește comunitatea și Baia Mare și crede în proiectele care pot duce orașul nostru într-o nouă etapă de dezvoltare.
Vă invităm să urmăriți platforma online www.2.actualmm.ro și să citiți Graiul Maramureșului în următoarele două săptămâni pentru a descoperi zi de zi câte unul dintre cele zece interviuri realizate pe zece teme de interes cu primarul Cătălin Cherecheș. Despre băimăreni și Baia Mare, despre administrație și dezvoltare economică, politică, educație, cultură și artă, credință, familie și viață personală, planuri de viitor, Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021 și planuri de viitor.
Annamaria Somay