Cultura a devenit principalul subiect despre care se discută în această perioadă în Baia Mare, iar despre orașul nostru se vorbește foarte mult pe plan național și chiar internațional prin prisma celui mai curajos proiect pe care l-a propus până acum primarul Cătălin Cherecheș. Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021 este un vis care unora le părea imposibil, dar care a devenit cât se poate de realizabil după momentul în care orașul nostru a ajuns în această competiție pe lista scurtă alături de București, Timișoara și Cluj.
Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021 este dorința lui Cătălin Cherecheș pe care a îmbrățișat-o imediat întreaga comunitate, un pas major care poate deschide oportunități impresionante comunității băimărene. Acest proiect este șansa orașului nostru de a se dezvolta turistic și economic în câțiva ani cât într-un secol. O oportunitate de a fi restaurate și reabilitate o serie de obiective culturale și istorice, din fonduri europene, dar și investiții care vor genera noi locuri de muncă, creștere economică și o dezvoltare care ne va asigura un loc pe harta orașelor importante din Europa. Despre ce s-a realizat în ultimii patru ani la capitolul cultură în Baia Mare, investiții și evenimente cultural – artistice menite să genereze plus valoare, dar și despre ce urmează vă propunem să aflați din cel de al treilea interviu din seria de zece realizate cu primarul Cătălin Cherecheș. Aceste interviuri postate pe site-ul www.2.actualmm.ro le puteți citi și în paginile cotidianului Graiul Maramureșului.
Piața Cetății poate concura cu orice piațetă din marile orașe europene
Una dintre investițiile cele mai importante realizate din fonduri europene în ultimii ani, prin care se pune în valoare o parte din istoria orașului nostru, care conferă un aer european zonei istorice, dar care atrage și turiști a fost inaugurat în 2015. Ce s-a realizat aici și ce rol joacă această investiție în viața orașului?
Printre proiectele culturale majore pe care le-am realizat în ultimii patru ani din fonduri europene se numără Piața Cetății care a devenit încă de la inaugurare principalul punct de atracție din zona istorică pentru băimăreni și pentru turiști. Este un proiect prin care am recuperat istoria orașului nostru. Lucrările au durat aproape trei ani, din care doi au însemnat doar săpăturile arheologice. Este un proiect unde ne-am ambiționat să găsim fiecare vestigiu relevant pentru istoria orașului nostru. Este o piațetă care validează orașul nostru ca un oraș european, multicultural, multietnic, un oraș divers pentru că diversitatea este una dintre valorile orașului nostru. Baia Mare este orașul care prin acest spațiu poate face un pas important spre dezideratul nostru de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021 și prin modul în care am arătat și scos la iveală și în lumină vestigiile celor trei biserici care au fost aici, dar și cum am pus în evidență bisericile care astăzi sunt pentru sufletul nostru în această piațetă. Turnul Ștefan se poate vizita după ani de zile în care a fost închis. Superb restaurat, băimărenii și turiștii pot să vadă un ceas din care se mai găsesc doar cinci în Europa, din care doar trei funcționale. Cele trei funcționale sunt unul în Baia Mare, unul în Praga și unul în Budapesta. Este pentru mine o mare bucurie să văd acest turn emblematic, istoric pentru orașul nostru, redat comunității. Avem la baza turnului o capelă pe care o vor putea folosi cetățenii pentru servicii religioase, atât ortodocșii cât și catolicii.
Am reabilitat un important spațiu public, care nu era deloc scos în evidență și se afla într-o stare de degradare, dar am reușit să punem în valoare, să expunem publicului larg și să promovăm identitatea culturală și istorică a orașului nostru prin vestigiile găsite aici de către arheologi. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 13.000.000 de lei prin care am reușit să realizăm aici un spațiu public urban cu destinație istorică, culturală, religioasă, am reabilitat edificiile istorice și publice ale pieței și am modernizat întreaga zonă păstrându-i identitatea. Ne-am dorit să asigurăm și circulaţia facilă şi confortabilă a pietonilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a bicicletelor şi cărucioarelor. Am ținut foarte mult să păstrăm și arborii protejaţi, plantaţi în 1857. Putem spune acum că Piaţa Cetăţii a redevenit centrul spiritual al Băii Mari, locul de unde pulsează inima orașului nostru și de care putem fi și suntem mândri.
Pentru candidatura la competiția europeană care ne poate aduce titlul de capitală culturală contează mult și proiectele care promovează tradițiile locale. Ce s-a făcut în domeniul promovării și păstrării culturii și tradițiilor locale?
Am avut și pe acest segment proiecte, cel mai important fiind Ceramica, finanțat din fonduri europene într-un parteneriat cu Ungaria, Franța, Grecia, România, Portugalia, Slovenia, Spania și Italia. Este vorba de un demers de creștere a cooperării în industriile ceramicii și a meșteșugurilor, un proiect în valoare de peste două milioane de euro. Scopul proiectului a fost revitalizarea cultural – tradițională a mesteșugurilor din zona Baia Mare, în sectorul ceramic, prin susținerea și promovarea acesteia la nivel european. Principalele activități desfășurate în cadrul proiectului au fost dezvoltarea unui Catalog de bune practici ale sectorului ceramic local, schimburi de experiență între parteneri, expoziții ale produselor ceramice tradiționale, elaborarea de recomandări de politici şi a Planului de Acţiune. Proiectul a fost finalizat prin înfiinţarea Asociaţiei PROCERAMICA, asociașie care își propune dezvoltarea clusterului în domeniul ceramic pentru zona Baia Mare, ca factor și element de promovare a culturii și tradițiilor locale în acest sector. Alte proiecte susținute la nivelul administrației publice locale au legătură cu muzica și tradițiile maramureșene, periodic avem evenimente care pun în valoare aceste valori cu care ne mândrim pe plan național și internațional.
Salvarea unui simbol. Moștenirea lui Hollosy & Co. menținută vie în Baia Mare. Colonia Pictorilor se află în plin proces de restaurare
Colonia Pictorilor, probabil cel mai important proiect de reabilitare demarat la inițiativa dumneavoastră din dorința de a salva de la pieire unul dintre simbolurile care reprezintă identitatea municipiului Baia Mare. Demersul, pe lângă costuri, a însemnat și opoziție din partea unor artiști, dezinteres din partea instituțiilor statului care poate ar fi putut contribui cu finanțări, dar în final ați reușit din nou ceea ce v-ați propus. Astăzi, acest sit simbol pentru comunitatea noastră, se află în plin șantier.
Mari artiști și-au găsit muza în urmă cu mai bine de un secol în Baia Mare, mulțumită sprijinului primit atunci din partea autorității locale, a primarului Oliver Thurman. Școala de pictură din Baia Mare este celebră pentru numărul de artiști care au venit aici să creeze. A fost fondată de artiștii Hollosy Simon, Ferenczy Karoly, Reti Istvan și Thorma Janos și a trecut de granițele țării și continuă să atragă și astăzi ca un magnet artiști, dar și turiști. Nucleul Școlii Băimărene se află la Colonia Pictorilor, un spațiu de o relevanță deosebită pentru orașul nostru, dar și pentru România, unde dezinteresul administrației locale în ultimele decenii și-a lăsat amprenta. Clădirile aflate la un pas de paragină, lipsa unor condiții decente pentru realizarea actului artistic, respectiv pentru expoziții, au făcut să vin în 2011 cu un proiect îndrăzneț, de reabilitare a acestui spațiu sacru. Astăzi Colonia Pictorilor capătă din nou răsunet prin prisma lucrărilor de reabilitare pe care le-am început, după ani în care am căutat soluții de finanțare, am făcut proiecte și am încercat să venim cu cea mai bună soluție. Colonia Pictorilor va redeveni la finalul lucrărilor nu doar un centru artistic, o emblemă a culturii băimărene, ci şi o punte de legătură între arhitectură şi artă, între spirit şi material. Proiectul de reabilitare si restaurare a Coloniei Pictorilor a început în anul 2013 şi este finanţat de Municipiul Baia Mare. Execuţia proiectului a început în anul 2015. Proiectul pune accent asupra fenomenului artistic în evoluţie continuă, aspectul de raritate si unicitate alături de cel memorialistic-simbolic depăşind în importanţă valenţele arhitecturale sau istorice (în sensul de vechime) ale monumentului istoric, criterii care a concurat primordial la calificarea acestui obiectiv la categoria A de importanţă. Ca relevanță culturală, ansamblul Colonia Pictorilor este și monument istoric, pe care aveam obligația să îl reabilităm și să ne asigurăm că nu va dispărea în următorii ani, starea clădirilor de aici fiind șubredă.
Știu că la acest capitol, al artei, legate și de Școala Băimăreană de Pictură, aveți și alte proiecte curajoase.
Așa este. Cele două direcţii mari de dezvoltare culturală pe care mi le doresc pentru municipiul Baia Mare sunt Academia de Arte şi Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană, care va găzdui donaţii ale artiştilor din breasla băimăreană şi lucrări ale artiştilor prezenţi la simpozioanele organizate la Baia Mare cu acelaşi scop.
Ce alte investiții în infrastructură s-au realizat la nivelul administrației publice locale în perioada 2011 – 2015 la capitolul cultură?
Ne-am dorit să rezolvăm o parte dintre problemele existente la Teatrul Municipal Baia Mare, o instituție care beneficiază de interes din partea comunității, dar unde nu existau condițiile cele mai decente. În 2011 și 2012 am făcut o serie de reparații capitale, am reabilitat și modernizat sala de spectacole, unde au fost schimbate și scaunele vechi de zeci de ani. Am reabilitat foaierul, grupurile sanitare, sala studio. La fel, am intervenit și la Teatrul de Păpuși, unde erau necesare dotări în sala de spectacole. Am reînființat secția de revistă, care a lipsit o perioadă îndelungată, s-a creat o orchestră, am reușit să venim cu o serie de noutăți și la acest capitol și am convingerea că pe viitor vom fi din ce în ce mai cunoscuți și prin prisma spectacolelor propuse cetățenilor și turiștilor care vin în orașul nostru. Am amenajat și Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din Baia Mare de pe bulevardul București, unde condițiile erau deja depășite. Am reabilitat galeria interior și exterior, a fost amenajat un sistem de panotaj modern și un iluminat potrivit pentru evenimentele găzduite de acest spațiu. Am creat ateliere de creație pentru artiști la baza Stadionului Municipal Viorel Mateianu, 11 studiouri unde am oferit șansa și celor mai tineri să își desfășoare actul artistic în zona câmpului unde acum 100 de ani se organizau Plein Air-uri.
Finanțări de aproape 18.000.000 de lei pentru cultură în perioada 2011-2015
Pentru evenimentele culturale care au atras atenția băimărenilor amatori de cultură și artă au fost alocate în ultimii patru ani sume mai consistente decât în alți ani. Acest fapt a dus și la o mai bună reprezentare a orașului pe plan național, dar susține Baia Mare și în demersul de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Comunitatea băimăreană are un apetit considerabil pentru evenimente culturale, cu atât mai mult cu cât de câțiva ani se întâmplă și altceva decât concerte pentru tineret și muzică populară.
Din momentul în care am fost ales primar, am vrut să le ofer băimărenilor șansa de a se bucura de evenimente cultural – artistice de mare anvergură, să aducem în orașul nostru artiști de calibru, renumiți și apreciați, să ne aliniem orașelor unde cultura și arta se află pe lista de priorități. Să nu mai vedem doar muzică ușoară și populară, să oferim și iubitorilor de muzică cultă șansa să se bucure în orașul nostru de concerte de excepție. Există public pentru evenimente culturale cum ar fi concertele de muzică clasică, operă, teatru și oarecum am fost văduviți ani de zile de astfel de evenimente. Finanțăm la nivelul administrației publice locale organizațiile neguvernamentale care vin cu proiecte culturale pentru tineret, dar am organizat și evenimente de excepție care au atras un număr mare de băimăreni, dar și turiști. Ne-am dorit să ridicăm ștacheta și în ceea ce privește Sărbătoarea Castanelor, să cizelăm ceea ce era un bâlci, un eveniment care acum înseamnă foarte multe evenimente de calitate, de la concerte de jazz, operă și până la teatru, expoziții și manifestări care ne onorează ca și comunitate. Avem periodic și Fanfara Municipală care ne încântă cu concerte de promenadă pe care le organizăm în diverse cartiere ale orașului, în zona centrului istoric, în Parcul Municipal Regina Maria și au venit în Baia Mare o serie de orchestre și soliști importanți din sfera asta și au revenit de fiecare dată cu drag pentru că aici este un public avid de astfel de evenimente. Am avut în ultimii patru ani la diverse evenimente Orchestra Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti, Opera Group Project din Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca, Orchestra de cameră „Collegium Musicum Kronstadt” din Braşov, Opera Naţională din Cluj Napoca, Teatrul Naţional de Operetă ” Ion Dacian” din Bucureşti, Opera Română din Craiova, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Dan Puric dar și artiști de talie internațională. Violonistul Eugen Sârbu, Carmina Sârbu, vilonistul Alexandru Tomescu, soprana Nelly Miricioiu Kirk. Mai mult, în 2015 la Toamna Băimăreană au urcat pe scenă artiști internaționali. Dr. Alban, C.C. Catch, Culture Beat , Sabrina, Tinie Tempah, Chicane și Faydee. Și cu certitudine ne dorim și mai mult, nu doar pentru comunitatea băimăreană, dar vrem să atragem cetățeni din alte orașe și chiar din străinătate în orașul nostru.
Un document revoluționar: Strategia de Dezvoltare Culturală a Municipiului Baia Mare
Ați propus pentru Baia Mare o Strategie de Dezvoltare Culturală pentru perioada 2015 – 2030, un instrument de planificare strategică care proiectează viziunea asupra orașului în următorii ani. De ce este important un astfel de document și cu ce ne ajută efectiv?
În urma unei analize aprofundate a sectorului cultural, Strategia de Dezvoltare Culturală propune o nouă viziune asupra orașului pentru orizontul de timp 2015 – 2030 și o serie de obiective care urmăresc asigurarea dezvoltării culturale și sprijinirea progresului social și economic. Practic, vom utiliza cultura ca mijloc de incluziune socială, respectiv industriile creative ca bază de prosperitate economică. Strategia s-a materializat într-un portofoliu de proiecte care vizează atât dezvoltarea de programe culturale și centre culturale, cât și proiecte de reabilitare și restaurare a infrastructurii culturale de patrimoniu. În contextul candidaturii municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, acest document strategic este cu atât mai necesar. Strategia de Dezvoltare Culturală planifică direcțiile de evoluție ale sectorului cultural din Municipiul Baia Mare pentru următorii 15 ani, propunând o serie de programe și proiecte care vor pune în operă transformarea orașului într-un pol cultural. Parte din proiectele care fac referire la dezvoltarea infrastructurii vor putea fi finanțate utilizând fonduri structurale, începând din acest an. Nu poți să ai dezvoltare economică fără dezvoltare la nivel cultural, respectiv la nivel educațional. Cred că lucrul acesta trebuie să îl conștientizeze fiecare băimărean, trebuie să îl înțeleagă.
Care sunt efectiv proiectele majore din cadrul acestei strategii pe care vă doriți să le implementați în Baia Mare?
Îmi doresc ca municipiul Baia Mare în câțiva ani să devină cel mai dinamic centru al industriilor creative din România, dar și cel mai relevant pol cultural al nord – vestului, cu o ofertă culturală inovativă și diversă. De ce nu, inclusiv o destinație preferată de city-break. Cu ajutorul dezvoltării culturale și a industriilor creative, Baia Mare poate deveni o poveste de succes de regenerare urbană a unui oraș post-industrial. Strategia de Dezvoltare Culturală își propune să utilizează educația, sustenabilitatea, integrarea socială, respectul față de mediu, tehnologia și inovația, ca instrumente pentru a facilita sau completa acțiunile strategice. Propune dezvoltarea tuturor tipurilor de capital de care dispune orașul: comunitatea, infrastructura, cultura, economia, valorile simbolice și administrația, folosind programe și proiecte culturale. În acest sens, dezvoltarea consumului cultural este o prioritate pentru municipiul Baia Mare. Strategia de dezvoltare culturală presupune investiții și în infrastructura existentă deja. Fosta platforma industrială Cuprom ne dorim să îl transformăm într-un Centru European de Industrii Creative. Vrem să restaurăm Casa Pocol și Casa Iancu de Hunedoara și să le transformăm în muzee până în 2021, când Baia Mare își propune să fie Capitală Europeană a Culturii. Avem Cinematograful Minerul care va fi supus unui proces de restaurare și dotare, pentru a se transforma într-o sală multifuncțională de spectacole, capabilă să găzduiască între 200 și 500 de spectatori. Vrem să amenajăm centre culturale comunitare în fiecare cartier al municipiului, dar și să reabilităm infrastructura culturală utilizată marginal. Exemple în acest sens sunt cinematograful Dacia și Casa de Cultură. Mai avem încă o chestiune importantă noi ca și comunitate, ca și oraș: poziționarea pe care o avem. O poziționare absolut strategică și trebuie să ne jucăm rolul și din perspectivă culturală de punct de intersecție într-o zonă transfrontalieră și trebuie să fim o punte de legătură între Ungaria, Ucraina și România mai ales într-o perioadă în care inclusiv, dintr-o perspectivă geostrategică și politică, lucrurile sunt destul de efervescente. Consider că Baia Mare, inclusiv prin această poziționare care o are din perspectivă geografică, poate juca un rol emblematic de Capitală Europeană a Culturii.
Ce alte proiecte veți realiza prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Culturală?
Prioritar în acest an este să ne pregătim pentru candidatura orașului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Strategia recomandă implementarea proiectelor pilon la o primă scară, urmând ca amplitudinea acestor inițiative să crească până în 2021. Una dintre cele mai importante inițiative este organizarea unei competiții anuale de proiecte pentru constituirea Agendei Culturale a Municipiului, deschisă atât operatorilor naționali, cât și internaționali, cu un buget semnificativ. Vom organiza Centrul de Excelență în Management Cultural, Centrul pentru Microfinanțare și Asistență în Turism Cultural, dar și un spațiu multimedia de creație pe care îl vom pune la dispoziție gratuit elevilor creativi. Strategia propune realizarea unei rețele integrate de display-uri destinate marketing-ului cultural, amplasate în puncte cheie ale orașului și utilizate gratuit. O altă inițiativă privește realizarea unui sistem informatic de facilități prin emiterea unui „Card pentru Cultură” pentru toți cetățenii care vor opta pentru acest serviciu gratuit. În baza acestui card, accesul la diverse evenimente va fi bonificat prin diverse facilități, inițiativa având drept obiectiv creșterea consumului cultural. Strategia este una foarte amplă și poate fi consultată de cetățeni pe site-ul municipiului Baia Mare, la adresa web www.baiamare.ro
Annamaria Somay