Preşedintele Comandamentului judeţean de iarnă, prefectul Sorin Rednic, a convocat o întâlnire cu grupurile de suport tehnic în vederea stabiliri de măsuri preventive pentru evitarea producerii unor accidente pe pârtiile de schi. La discuţii au participat administratorii pârtiilor de schi din judeţ, respectiv pompieri militari, SMURD, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean Salvamont, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Şeful serviciului judeţean Salvamont, Andrei Jablanovski, a precizat că accidente produse pe pârtiile de schi nu se datorează stării lor. Numărul turiştilor a crescut semnificativ, pârtiile de schi sunt bine amenajate şi marcate corespunzător. Ele sunt omologate şi nu au grade de dificultate. Din păcate sunt persoane începătoare care deţin cunoştinţele necesare, însă ele schiază sau merg pe pârtie forţându-şi limitele tehnice şi fără a avea uneori echipamentul adecvat de protecţie, a mai afirmat acesta. Aceşti schiori începători pornesc, de obicei, din vârful pârtiei şi nu deţin cunosştinţele necesare pentru a schia. Mai mult, sunt practicate concursuri neorganizate în care se merge pe regula „cine merge cu viteză mai mare pe pârtie”, punând în pericol siguranţa celorlalţi schiori.
Prefectul Sorin Rednic a spus: „Am organizat această şedinţă restrânsă pentru a găsi soluţii şi a arăta că autorităţile administraţiei pulice, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu reprezentanţii administratorilor pârtiilor de schi şi celelalte instituţii şi servicii abilitate sunt preocupate de a nu avea evenimente nedorite pe pârtiile de schi. Există o colaborare şi cooperare foarte bună între jandarmii montani şi salvamontişti. Trebuie să formăm un colectiv de specialişti şi să împunem un set de reguli şi de măsuri prin care să prevenim accidentele pe pârtiile de schi. Termenul pentru finalizarea materialuluin este data de 1 februarie a.c.”.
Pe pârtiile de schi din judeţ există afişate informaţii corespunzătoare cu privire la gradul de dificultate, reguli care trebuie respectate de persoanele care practică sporturile de iarnă. Din punct de vedere al amenajării pârtiilor, acestea prezintă siguranţă şi pot oferi spre închiriere echipamente corespunzătoare, a declarat comisarul şef Olivia Ardelean, şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, doctor Rareş Pop, a propus elaborarea unui ghid de bună practică şi de utilizare a pârtiilor de schi. Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, general de brigadă Lucian Irimuş, a menţionat despre importanţa intensificării activităţii de patrulare pe pârtie ( de către administratori, salvamontişti, jandarmi) pentru identificarea persoanelor care practică sporturile de iarnă (schiori, placă, sanie, pungă) care nu respectă regulile stabilite.
Pentru a preveni producerea de accidente pe pârtiile de schi s-a luat decizia, la nivelul Comandamentului judeţean de iarnă, ca în sistem integrat să fie organizate acţiuni şi exerciţii aplicative de către administratorii pârtiilor de schi, salvamontiştii, jandarmii, personalul medical (SMURD, Ambulanţa). În acest context, în ziua de 26 ianuarie a.c., pe pârtia de schi de la Şuior, începând cu orele 12.00 va avea loc un exerciţiu demonstrativ de acordare a primului ajutor medical, respectiv vor fi comunicate regulile pe care trebuie să le respecte cei care practică sporturi de iarnă. Acelaşi exerciţiu se va desfăşura la Cavnic, în ziua următoare, de la aceeaşi oră.