SONDAJ NAȚIONAL Românii nu sunt foarte optimiști cu privire la evoluția epidemiei de Coronavirus din țara noastră. Însă, dacă e să ne luăm după regiuni, maramureșenii și bistrițenii conduc detașat în topul celor care nu se stresează foarte tare. Studiul a fost realizat de compania de market research 4Service Group România, care subliniază că peste 50% din respondenţii din toată țara cred că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni, iar şase din zece români consideră că va urma şi o criză economică majoră, scrie Bursa.ro
„Peste 92% dintre români spun că sunt îngrijoraţi sau chiar foarte îngrijoraţi pentru ei şi cei dragi în această perioadă şi numai 3% dintre respondenţi au declarat că nu-şi fac niciun fel de griji în această privinţă. Gradul de îngrijorare al românilor creşte direct proporţional cu vârsta lor„, arată sondajul.
Potrivit stududiului, locuitorii din orașele mici (sub 50 de mii de locuitori) sunt mai relaxați comparativ cu cei din Capitală sau alte orașe mari. În general, datele studiului arată că românii sunt preocupați și, în mare parte, îngrijorați cu privire la evoluția epidemie de Coronavirus. Totuși, dacă privim datele pe regiuni, Maramureșul și Bistrița conduc detașat în topul celor mai relaxate județe.
Conform aceluiași studiu, 24% dintre respondenți au declarat că nu au nici un fel de economii care le-ar putea asigura confortul financiar pentru aproximativ două săptămâni. Cei mai mulți care au delcarat că nu au astfel de economii sunt din Maramureș și Dobrogea. 18% dintre respondenți ar putea rezista maximum o lună, în timp ce 22% estimează că economiile le-ar ajunge pentru 1-2 luni. Cei mai mulţi români, 28%, spun însă că economiile pe care le au le pot asigura confortul financiar pentru mai mult de două luni, arată sondajul.
De asemenea, 62% dintre români se consideră destul de bine informaţi cu privire la epidemie, în timp ce o treime au declarat că sunt chiar foarte bine informaţi. Cele mai mari procente s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani. Televizorul rămâne cea mai importantă sursă de informare pentru români în această perioadă, fiind menţionat de peste 71% dintre respondenţi. Este urmat de canalele oficiale folosite de autorităţi şi social media. Site-urile de presă ocupă locul patru, urmate de opiniile medicilor şi ale prietenilor, rudelor sau cunoştinţelor. Cele mai mici procente se înregistrează în cazul radioului, mai relevă sondajul.
Mai multe date ale studiului, AICI.
ActualMM
Foto: DW.ro