Astăzi, duminică 08.01.2012, se împlinesc doi ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Maramureş. În 2010, S.M.U.R.D. pornea la drum cu trei staţii : Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus, care erau dotate cu trei ambulanţe de prim ajutor şi una de Terapie Intensivă Mobilă. De atunci, medicii, asistentele şi paramedicii pompieri S.M.U.R.D. au fost mereu într-o cursă contra cronometru pentru vieţile celor aflaţi la nevoie şi au intrat în conştiinţa maramureşenilor ca adevăraţi salvatori. „La Mulţi Ani!” si din partea echipei 2.actualmm.ro.
În decembrie anul acesta, I.S.U. Maramureş a operaţionalizat alte trei staţii S.M.U.R.D.- în localităţile Fărcaşa, Târgu Lăpuş şi Bogdan Vodă, iar numărul autospecialelor serviciului a ajuns la 9, ceea ce face ca cetăţenii din toate zonele judeţului să beneficieze mai rapid de asistenţă medicală de urgenţă în caz de nevoie.
Alte două staţii S.M..U.R.D. îşi vor începe activitatea pe parcursul acestui an, în funcţie de asigurarea condiţiilor necesare pentru funcţionarea lor corespunzătoare, de către primăriile oraşelor Borşa şi Şomcuta Mare.
- De luni, 09.01.2012, 10 pompieri din cadrul I.S.U. vor participa la “Cursul de pregătire în acordarea primului ajutor calificat, privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă “Avram Iancu”, al judeţului Cluj. Cursul are durata de o lună.
Cei zece subofiţeri, care activează la Detaşamentul de Pompieri Baia Mare, Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi Garda de Intervenţie Borşa sunt: Plt. Adrian Danci, Plt.Gavrilă Danciu, Plt. Alin Găvrilaş, Plt. Geza Lukacs, Plt. Ionuţ Marchiş, Plt. Radu Măgurean, Plt. Mircea Mărieş, Plt.maj. Sergiu Mociag şi PLt. Eugen Nagy.
În timp, toţi pompierii maramureşeni vor parcurge acest curs.
Centrul de formare de la I.S.U. Cluj a fost inaugurat în 26.11.2011, în prezenţa lui Traian Igaş, ministrul administraţiei şi internelor, a dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a col. Marcel-Sorin Lucaciu, inspector general al I.G.S.U.. La ceremonie au mai participat atunci parlamentari, autorităţi judeţene şi locale, inspectori şefi ai celor 6 judeţe din regiunea de nord vest.
- Tot de luni, 09.01.2012, col. Eugen Nour, adjunct al inspectorului şef al I.S.U. Maramureş, participă la cursul “ Probleme actuale ale securităţii naţionale“ organizat la Colegiul Naţional de Apărare- Bucureşti. Cursul are durata de 6 luni. Col. Nour a fost admis la curs în urma examenului susţinut în 9 decembrie 2011, la Colegiul Naţional de Apărare.
- Luni, 09.01.2012, îşi începe activitatea ca şef al Gărzii de Intervenţie Borşa, slt. Iulian Savu, absolvent al promoţiei 2011 a Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie “ Al.I.Cuza“ din Bucureşti. Tânărul ofiţer va efectua un stagiu de pregătire de 6 luni, sub supravegherea mr.Adrian Vlaşin, comandantul Secţiei de Pompieri Vişeu de Sus, de care aparţine subunitatea din Borşa.
- Săptămâna aceasta, subunităţile I.S.U. Maramureş vor efectua analiza activităţii pe anul 2011. Marţi, 10.01.2012, de la ora 13, la sediul I.S.U. din Baia Mare, se va desfăşura analiza Detaşamentului de Pompieri Baia Mare, a Gărzii de Intervenţie Şomcuta Mare şi a Punctului de Lucru Fărcaşa.
Miercuri, 11.01.2012, de la ora 13, la Palatul Cultural “Astra“din Sighetu Marmaţiei se va desfăşura şedinţa de analiză a activităţii Detaşamentului de Pompieri din municipiul de pe Tisa şi a Gărzii de Intervenţie Bogdan Vodă, iar joi, 12.01.2012, de la ora 13.00, în sala mare de şedinţe a primăriei Vişeu de Sus se va desfăşura analiza activităţii Secţiei de Pompieri din localitate si a Gărzii de Intervenţie Borşa. Pentru prima dată de la înfiinţarea inspectoratului, la aceste activităţi au fost invitaţi să participe primarii din localităţile aflate în raioanele de intervenţie ale subunităţilor I.S.U. Maramureş.
Text şi foto: Cornel Băbuţ, ISU Maramureş