AcasăActualitateSLUJBA DE ANUL NOU – Prima zi din 2018, sărbătorită de băimăreni...

SLUJBA DE ANUL NOU – Prima zi din 2018, sărbătorită de băimăreni la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

spot_img

DISTRIBUIȚI

SLUJBA DE ANUL NOU  Luni, 1 ianuarie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia sărbătorii „Tăierea împrejur cea după trup a Domnului”, a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi mama sa, Sfânta Emilia. Este ziua în care se sărbătoreşte şi intrarea în Noul An civil 2018.

Sfânta Liturghie arhierească Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul sfântului locaş, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Florin Bălan, Pr. Claudiu Ciaşcai precum şi diaconii Catedralei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

La încheierea Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciunile de binecuvântare a cununii anului. Cuvânt de învăţătură Despre semnificaţia celor trei sărbători din prima zi a anului a vorbit Preasfinţitul Părinte Iustin credincioşilor din biserică, explicând pe fiecare dintre ele: praznicul împărătesc „Tăierea împrejur cea după trup a Domnului”, cinstirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi a mamei sale, Sfânta Emilia şi ziua în care se sărbătoreşte intrarea în Noul An civil.

Sfârşitul şi începutul sunt momente importante şi binecuvântate, şi de aceea noi numim parcursul unui an întreg Anul Mântuirii sau Anul Domnului, pentru că fiecare an, ca şi fiecare oră, fiecare zi, fiecare săptămână şi fiecare lună este o lucrare importantă în viaţa noastră. Şi cea mai importantă lucrare din viaţa noastră este mântuirea sufletului, câştigarea veşniciei, adică a vieţii veşnice, care ne-a fost dăruită nouă de către Iisus Hristos, Fiul cel Veşnic al Tatălui, Născut din veci din Tatăl sau mai înainte de toţi vecii şi Care a venit în lume ca Mântuitor al oamenilor, al omenirii sau al umanităţii.

Este importantă ziua de întâi ianuarie pentru că, pe de o parte, facem bilanţul anului care a trecut, iar pe de altă parte ne aşezăm sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ne facem un program sau un proiect din care nu trebuie să lipsească preocuparea lucrării duhovniceşti sau a mântuirii şi-L rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze toată lucrarea noastră, să ne dăruiască sănătate, spor şi ajutor sfânt în toată lucrarea cea bună„, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Acesta a anunţat că anul acesta se va sărbători Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, cinstind pe făuritorii Marii Uniri.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA