SITUAŢIE CRITICĂ Surse au declarat că incendiul de la sonda din Moftinu Mare nu se poate stinge. Dacă s-ar lichida ar exista pericolul acumulării unor pungi de gaze în atmosferă și, implicit, un pericol real de explozie. În acest sens, pompierii doar monitorizează situația.
Potrivit acelorași surse, marţi, în jurul orei 17.00, vor ajunge la Satu Mare echipe specializate în astfel de intervenții din Canada, care vor coordona eforturile de lichidare a incendiului și de securizare a întregii zone.
„În data de 18.12 a.c. la ora 01:35, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare a fost anunțat despre producerea unui incendiu la o sondă de gaz din localitatea Moftinu Mare.
În prima fază, la fața locului s-au deplasat 32 de subofițeri și 5 ofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și două echipaje medicale cu ambulanțe SMURD, pregătite să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate.
Ulterior, s-a luat decizia trimiterii în sprijin și a altor forțe și mijloace din județele învecinate, după cum urmează: din cadrul ISU Bihor – opt autospeciale cu 27 de pompieri, respectiv din cadrul ISU Maramureș – două autospeciale cu 10 pompieri.
Din momentul sosirii forțelor de intervenție și până în prezent, arderea se realizează violent, cu flacără deschisă. Nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului, din cauza existenței pericolului de explozie.
Decizia pentru stingerea, respectiv pentru modul de intervenție post-stingere, se va lua după evaluarea făcută, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, de experți canadieni solicitați în sprijin de către societatea deținătoare a sondei afectate.
În prezent,o mare parte din forțele de intervenție au fost retrase, la fața locului rămânând 13 subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare cu patru autospeciale de stingere, misiunea acestora fiind cea de a asigura zona, până la declanșarea intervenției de stingere.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nu există pericol de extindere a incendiului la gospodării ale cetățenilor sau la alte construcții”, reprezentanţii ISU.
Reprezentanții companiei poloneze Serinus Energy explică faptul că valva de protecție, mecanismul menit să prevină scurgerile de gaze, era în curs de a fi instalată la sonda de la Moftinu Mare, în momentul în care a izbucnit un incendiu în noaptea de duminică, 17 spre azi, 18 decembrie.
„În timpul unei operațiuni de rutină de pregătire a sondei Moftinu 1001 pentru intrarea în producție a avut loc o eliberare neașteptată de gaze, care ulterior a luat foc.
Compania era în curs de scoatere din suspensie a sondei, înainte de demararea producției. La momentul incidentului, valva de protecție (Blow-out Preventer – “BOP”) era în curs de a fi instalată la capul sondei.
Platforma sondei a fost evacuată și securizată, iar întreg personalul companiei și al contractorilor este în siguranță și nu a suferit răni”, transmite Serinus Energy.
sursa info şi foto Presa SM