AcasăActualitateSocialSimulare accident chimic la stația de tratare a apei

Simulare accident chimic la stația de tratare a apei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Defectarea unui robinet de la un container cu clor a dat alarma la Stația de tratare a apei Baia Mare. Alarmați de sunetul sirenei automate, angajații au anunțat conducerea unității dar și echipajele de intervenție din cadrul ISU si SMURD. Din nefericire, unul dintre angajații a căzut la pământ din cauza inhalării substanței periculoase răspândite în aer. Nu a fost o situație reală ci un exercițiu al compartimentului Situații de urgență SC VITAL SA pentru a testa reacția angajaților în eventualitatea producerii unui accident chimic și pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de incidente.
La exercițiul, desfășurat joi, 10.04.2014, au participat reprezentanții Celulei de urgență din cadrul SC VITAL SA, personalul Stației de tratare a apei, al Laboratorului de analize fizico-chimice și al Laboratorului de metrologie, reprezentanți ISU Maramureș și SMURD, și ai compartimentului Situații de Urgență din Primăria Baia Mare.

Angajații SC VITAL SA au demonstrat că sunt bine instruiți și stiu cum să reacționeze în cazul unei catastrofe nedorite de nimeni. Odată cu declanșarea alarmei, angajatul aflat la post a anunțat dispeceratul stației de tratare și conducerea societății. Echipa sanitară a acordat primul ajutor pentru victima accidentului întoxicată cu clor și a transpotat-o într-un loc ferit până la sosirea echipajului medical. Echipați corespunzător, cu costume de protecție angajații responsabili au trecut în cel mai scurt timp la remedierea defecțiunii și la neutralizarea containerului cu clor în timp ce alți colegi au pornit furtunele cu apă pentru a crea o perdea de protecție împotriva răspândirii substanței. Rolul perdelei de apă este de a coborî clorul la sol, pentru a putea fi apoi neutralizat cu var.
În doar câteva minute la fața locului și-au făcut apariția echipajele de intervenție ISU și SMURD. Cu echipamente performante aceștia au identificat nivelul clorului din aer și au ajutat la neutralizarea acestuia.
În cazul producerii unui accident chimic cu clor populația va fi alarmată prin semnalul ”Alarmă la dezastre”, prin activarea a cinci sunete de sirenă cu durată de 16 secunde și cu pauze de 10 secunde între ele. Măsurile pe care cetățenii tebuie să le ia în astfel de cazuri sunt:
– întreruperea oricăror activități și înștiințarea dacă este posibil, a vecinilor și familiei despre pericol
– folosirea batistei umede pentru protejarea căilor respiratorii.
– adăpostirea în cea mai apropiată încăpere ce se poate etanșa
– etanșarea foarte bine a geamurilor și ușilor de la încăpere folosind bandă adezivă sau alte materiale. Procedați la fel și cu adăposturile de animale și păsări.
– deschiderea radioului și televizorului pe posturile locale pentru a recepționa comunicările ce se transmit
– părăsirea încăperii numai la ordinul organelor de protecție civilă sau la semnalul de sirenă ”Încetarea alarmei” (sunet continuu cu durata de 2 minute).
SC VITAL SA nu s-a confruntat până în prezent cu nicun accident chimic.
Director genetal, Geza Gasparik

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA