AcasăEvenimentSiguranţa rutieră în semestrul I 2013 în judeţul Maramureş. 2.043 de soferi...

Siguranţa rutieră în semestrul I 2013 în judeţul Maramureş. 2.043 de soferi au ramas pietoni

spot_img

DISTRIBUIȚI

În urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş pentru perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2013, s-a constatat că în judeţ criminalitatea sesizată se află pe un trend descendent, poliţiştii maramureşeni atât prin structurile operative cât şi prin cele de suport desfăşurând acţiuni şi controale menite să descurajeze comiterea de fapte antisociale. Volumul criminalităţii sesizate la 100.000 de locuitori a fost de 1.162 de fapte în primele 6 luni ale acestui an, judeţul Maramureş situându-se pe locul 40 la nivel naţional, aspect care îl încadrează printre cele mai sigure din ţară.

În domeniul siguranţei rutiere poliţiştii s-au axat pe îndrumarea, supravegherea şi controlul circulaţiei pe drumurile europene, naţionale şi judeţene cu valori ridicate de trafic şi au colaborat cu autorităţile publice, instituţiile şi asociaţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei traficului rutier pentru îmbunătăţirea modului de aplicare a legii in zonele cu risc rutier crescut, organizării şi sistematizării circulaţiei, controlul stării tehnice a vehiculelor şi luarea de măsuri de prevenire a producerii de accidente si de educaţie rutieră a participanţilor la trafic.

Au fost organizate şi desfăşurate 1.282 acţiuni rutiere şi au fost aplicate 29.654 sancţiuni contravenţionale. O atenţie sporită s-a acordat respectării legalităţii transporturilor rutiere publice de persoane şi mărfuri, taximetriei şi stării tehnice a autovehiculelor, în acest sens acţionându-se împreună cu reprezentanţi ai Registrul Auto Român şi cu cei ai Autorităţii Rutiere Române Maramureş.

Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 2.043 permise de conducere şi au fost reţinute 989 certificate de înmatriculare. Poliţiştii au constatat 484 fapte penale, cele mai multe fiind conducere sub influenţa alcoolului.

Ca urmare a acţiunilor organizate şi desfăşurate pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere şi a prezenţei active în teren a poliţiştilor, a crescut cu 26,6% numărul infracţiunilor constatate incriminate de OUG nr. 195//2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Cele mai multe s-au constatatla Dragomireştişi Sighetu Marmaţiei. În consecinţă, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 8, numărul răniţilor grav cu 3 şi numărul răniţilor uşor cu 17.

Printre cauzele producerii evenimentelor rutiere grave s-au identificat următoarele:

–   viteza excesivă, neadaptată la condiţiile de drum – în 27% din cazuri;

–         abaterile pietonilor – 16% din cazuri;

–         neacordarea de  prioritate pietonilor – 16%;

–         neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers – 7%;

–         abaterile bicicliştilor– 5%;

–         nerespectarea distanţei între vehicule, neasigurare la mersul înapoi, circulaţie pe sens opus, neacordare prioritate vehicule.

Cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în luna mai iar cele mai puţine în luna martie. Analiza relevă că accidentele de circulaţie sunt comise cu preponderenţă de către persoane cu vârsta cuprinsă între 25-30 de ani. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul de participanţi la trafic vinovaţi de producerea accidentelor din rândul tinerilor sub 25 de ani şi al persoanelor peste 60 de ani.

După locul producerii, în mediul rural s-au produs majoritatea evenimentelor rutiere. Ca puncte negre în acest domeniu sunt identificate DN1C (12.16% din accidente) şi DJ 186 (6.75%).

Activităţile de prevenire desfăşurate în perioada analizată de către ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră din cadrul Serviciului Rutier s-au focalizat pe direcţiile de acţiune ale campaniei naţionale de educaţie rutieră “ALEGE VIAŢA!”. Activităţile au vizat grupuri ţintă din toate categoriile de participanţi la trafic, urmărindu-se reducerea numărului şi gravităţii accidentelor rutiere prin acţionarea în domeniul educaţiei rutiere, a disciplinării tuturor participanţilor la trafic şi a conştientizării de către aceştia asupra importanţei respectării prevederilor OUG 195/2002 cu modificările şi completările ulterioare.

O atenţie deosebită a fost acordată activităţilor educativ preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ. În acest scop, poliţia rutieră a desfăşurat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean o serie de proiecte şi concursuri menite să contribuie la educarea elevilor în domeniul rutier. Printre acestea amintim proiectul ,,Voluntar Junior”, concursurile ,,Circulând corect ne protejăm viaţa” şi ,,Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA