AcasăslolvaciaPERFORMANȚĂ - "Son of Saul", cu maramureșeanul Levente Molnár, între cele mai...

PERFORMANȚĂ – „Son of Saul”, cu maramureșeanul Levente Molnár, între cele mai bune filme ale anului 2015

spot_img

DISTRIBUIȚI

Lungmetrajul „Son of Saul”, de László Nemes, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, se numără printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2015, potrivit voturilor acordate de 168 de critici din întreaga lume, colaboratori ai prestigioasei reviste cinematografice britanice Sight & Sound.

Propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Academiei Americane de Film, „Saul Fia/ Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes, se află pe locul al optulea în clasamentul realizat de revista Sight & Sound, editată de Institutul de Film Britanic, primind 14 voturi, informează site-ul bfi.org.uk.

Pelicula spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Pe primul loc în topul alcătuit de revista Sight & Sound se află lungmetrajul „The Assassin”, de Hou Hsiao-Hsien (Taiwan), care a primit 38 de voturi. Acesta este urmat de „Carol” (Marea Britanie – SUA), de Todd Haynes, cu 35 de voturi, „Mad Max: Fury Road” (Australia – SUA), de George Miller, cu 33 de voturi, „Arabian Nights” (Elveţia – Franţa – Germania – Portugalia), de Miguel Gomes, cu 23 de voturi, „Cemetery of Splendour” (Franţa – Marea Britanie – Germania – Malaezia – Thailanda), de Apichatpong Weerasethakul, cu 18 voturi, „No Home Movie” (Belgia – Franţa), de Chantal Akerman, cu 17 voturi, şi „45 Years” (Marea Britanie), de Andrew Haigh, cu 16 voturi.

Pe locul al nouălea în clasament se află documentarul „Amy” (Marea Britanie), de Asif Kapadia, care a primit votul a 13 dintre reprezentanţii publicaţiei Sight & Sound, la egalitate cu „Inherent Vice” (SUA), de Paul Thomas Andreson.

„Anomalisa” (SUA), de Charlie Kaufman şi Duke Johnson, şi „It Follows” (SUA), de David Robert Mitchell, au primit câte 11 voturi, în timp ce „Phoenix” (Germania – Polonia), de Christian Petzold, a primit 10 voturi, iar „Girlhood” (Franţa), de Céline Sciamma, nouă voturi.

Nouă voturi au primit şi filmul rusesc „Hard to be a God”, de Aleksei German, animaţia „Inside Out” ( SUA), de Pete Docter, pelicula americană „Tangerine”, de Sean Baker, şi filmul iranian „Taxi Tehran”, de Jafar Panahi.

Ultimele două producţii clasate în top 20 sunt „Horse Money” (Portugalia), de Pedro Costa, şi „The Look of Silence” (Danemarca – Finlanda – Marea Britanie – Indonezia – Norvegia), de Joshua Oppenheimer, cu câte opt voturi.

Sursa foto: facebook.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA