SIGHET247.RO Cea mai recentă carte semnată de universitarul Nicolae Iuga este scrisă în limba franceză, se intitulează Essais éthiques et politiques și a fost publicată la o editură de prestigiu internațional din Germania, Edition Universitaire Européenne, Saarbrücken, 2016.
După cum îi arată și titlul, cartea reunește un număr de patru eseuri ample, pe teme precum: L’Eudémonisme d’Aristote – de l’antiquité à la contemporanéité, A partir des idées morales du christianisme primitif jusqu’aux idées politiques de St. Augustin, Sur la possibilité et la nécessité d’une ”éthique globale” dans la vision de Hans Küng și La théorie des effets pervers.
Eudemonismul lui Aristotel, respectiv concepția despre fericire este o temă de meditație filosofică perenă, tratată de către profesorul Nicolae Iuga în diacronia ei, de la renumitul filosof al antichității și până în postmodernism, când dorința de a fi fericit, legitimă pentru fiecare om, poate să devină o țintă pentru practici politice lipsite de orice scrupul moral, o pârghie pentru manipularea economică și politică.
Apoi sunt examinate structural trăsăturile esențiale ale moralei pure a creștinismului primar și împrejurările istorice prin care acest cod etic, voluntarist și subiectivist în sine, devinepractic un veritabil manual de organizare politică a societății occidentale, prin De civitate Dei a Sfântului Augustin, pattern politic valabil mai bine de o mie de ani, de la sfârșitul antichității romane și până la Revoluția Franceză.
O carte deosebit de interesantă și actuală, care poate fi consultată de către cei interesați inclusiv accesând site-ul Editurii.
Sursă info.
Sursă foto.