Pisicile sunt animale de companie afectuoase și jucăușe, niște tovarăși de domiciliu excelenți. Ca niște ființe blânde și inteligente, pisicile își petrec majoritatea timpului îngrijindu-se, examinând, dormind sau mâncând. Dar, în mod particular, au un mod natural pentru a se menține și îngriji, cu ajutorul instinctului de igienă și curățenie, prin linsul blănii proprii sau prin lingerea reciprocă a blănii altei pisici partenere. Limbile lor aspre acționează precum niște periuțe de păr, pieptănând orice murdărie, celule moarte ale pielii, purici sau părul lor căzut în haine, reușind prin acest proces să-și mențină aspectul lor pur.
Cu toate acestea, nu poți lăsa doar la îndemâna pisicii acest capitol întreg al igienei și întreținerii sănătății sale corporale, întrucât pot exista mulți factori care îi pot afecta sănătatea. Este de datoria noastră, ca „părinți” de companie, să le ajutăm și să le menținem bunăstarea, prin intermediul unor tehnici de igienă specifice pe care le poți urma pentru a evita orice pas greșit, infecție sau parazit care să le afecteze. Articolul de față îți va prezenta câteva sfaturi ajutătoare legate de igiena și îngrijirea corespunzătoare a pisicilor.
Hrana
Opțiunea pentru o hrană de înaltă calitate pentru pisici te va asigura că pisica ta se bucură de o dietă bine echilibrată și primește substanțele nutritive optime. Pentru că pisoii, adulții și pisicile seniori au nevoi nutriționale diferite, componentele privind dieta și consumul de alimente ale animalului tău de companie depind de vârsta acestuia, de sănătatea și nivelul de activitate. Prin urmare, vei avea nevoie să consulți medicul veterinar pentru a afla cea mai bună alegere pentru pisica ta.
În general, va trebui să ai o foarte mare grijă cu depozitarea hranei pentru pisici pentru a rămâne proaspătă, deoarece cei mai mulți dintre noi nu ar mânca acea mâncare care a stat o noapte afară. Așadar, de ce ar trebui să o facă animalul tău? Hrana uscată trebuie depozitată într-un mediu uscat și umbros, iar alimentele umede în frigidere. De asemenea, asigură-te că pisica ta are posibilitatea să se hidrateze în mod constant de-a lungul zilei. Umple zilnic vasul pisicii tale cu apă. Studiile arată cu o pisică are nevoie, în funcție de greutatea sa, de la 150 până la 300 ml de apă pe zi.
Exercițiul și zgârierea
Deoarece pisicile sunt animale de companie cărora oricând le place un pui de somn, s-ar putea să pară că își dorește să-și petreacă cea mai mare parte a zilei dormind. Cu toate acestea, este doar o aparență și va trebui să asiguri că tovarășul tău de domiciliu este stimulat mental și angajat prin joc, pentru că acest lucru îl va face mai sănătos și mai fericit decât ai putea crede. În acest fel, întregul comportament al pisicii tale va fi vizibil mai pașnic și mai ușor de gestionat de tine, ea nu va mai dezvolta des comportamente distructive, deoarece își poate arde energia acumulată.
Altfel, zgârierea este un comportament natural pentru pisici. Pisica se întinde, tinde să se cațere și își pune în mișcare mușchii, ceea ce ajută în același timp la îndepărtarea straturilor vechi din gheare, în scopul de a dobândi gheare noi și netede. Pentru a evita să nu exerseze această activitate pe suprafețe nepotrivite și prețioase, este recomandat să îi oferi un stâlp sau un copac de cățărare și de zgâriere prin intermediul căruia își va putea ascuți și menține sănătoase ghearele.
Îngrijirea și întreținerea blănii. Periajul
Are nevoie pisica de o baie? Poate că da sau poate că nu. Nu toate felinele îmbrățișează la fel de mult scăldatul. Partenerul tău felin dedică aproximativ 50% din ziua de veghe pentru a se asigura că are igiena personală perfectă. Pisicile au un instinct înnăscut prin care se auto-îngrijesc, cu ajutorul limbii lor aspre dar, contrar credinței populare, ar trebui să fie îngrijite și de tine – părintele animalului de companie.
Pe lângă îmbăierea care ar trebui făcută destul de rar, când o situație anume o impune (murdărirea) și atunci când pisica este suficient de relaxată și liniștită, aceasta are nevoie de un periaj regulat din partea ta. Pisicile cu păr scurt ar putea avea nevoie de periaj ocazional, dar pisicile cu păr lung ar trebui să fie periate mai des pentru reducerea năpârlirii și diminuarea bilelor de păr ajunse pe calea digestivă care ar putea crea probleme intestinale serioase.
Utilizând o perie pentru pieptănat pisicile, câteva minute de periaj în fiecare zi vor evita nodurile, vor îndepărta murdăria și vor contribui la distribuirea uleiurilor naturale sănătoase ale pielii pe blana pisicii. Perierea regulată a pisicii îți oferă și posibilitatea de a verifica paraziții precum puricii și căpușele.
Igiena orală
Este important să menții igiena orală a pisicii, întrucât o igienă slabă poate duce la pierderea dinților, la gingii inflamate și o respirație urât mirositoare. S-a constatat că aproape 85% dintre pisici dezvoltă unele boli parodontale în decurs de 3-4 ani.
Pisicile au nevoie de spălatul dinților aproape la fel de des ca oamenii. Ideal ar fi să fie realizat zilnic, dar dacă acest lucru nu este posibil, ai grijă de asta de cel puțin trei ori pe săptămână. Spre deosebire de oameni, pisicile nu se pot spăla pe dinți. Așa că ajută-le făcând acest lucru cu ajutorul unei periuțe de dinți speciale pentru pisici și paste de dinți veterinară.
Începeți chiar și de la o vârstă fragedă, pentru familiarizare. Pe măsură ce pisica îmbătrânește, este și mai important să ai grijă de dinții ei. Pisicile mature vor avea nevoie de controale regulate și de îngrijire, iar uneori de o curățare profesională pentru a evita degradarea dinților sau pierderea acestora.
Litiera cu nisip
Există un lucru pe care pisica nu îl curăță niciodată și acesta este litiera! Așadar, acest lucru depinde numai de tine. La fel ca oamenii, pisicile își doresc puțină intimitate atunci când își fac nevoile. Litiera cu nisip trebuie plasată într-o locație liniștită, confortabilă și convenabilă. Trebuie să faci în așa fel încât aceasta să fie permanent păstrată curată. Mirosul te va ajuta mult în acest sens.
Curățarea regulată te va ajuta, de asemenea, să observi orice schimbări în urina sau scaunul pisicii, lucru care ar putea indica o problemă de sănătate. Aruncă totul și spală întreaga cutie o dată sau chiar de două ori pe săptămână.