Sărbătoarea Crăciunului se apropie iar acest lucru aduce cu sine o doză mai mare de sensibilitate, dorința de a dărui dar și o vulnerabilitate crescută față de escrocii care profită de aceste momente cu o încărcătură emoțională deosebită.
Deseori suntem abordați pe stradă, la telefon sau la ușa locuinței de persoane care pretind că sunt reprezentanții unor asociații umanitare care colectează sume de bani în scopul salvării unor vieți. „Voluntarii” care apelează la bunătatea noastră sunt bine instruiţi, iar poveştile lor par veridice. Ba chiar oferă chitanţe, pentru a nu trezi vreo suspiciune de fraudă. Ulterior, aflăm că asociaţia care se laudă cu diverse colaborări cu spitale sau centre de asistenţă nu are întocmit vreun asemenea contract sau nici nu există în realitate.
Având în vedere aspectele prezentate anterior, poliţiştii maramureşeni recomandă cetăţenilor să manifeste mare atenţie cui fac donaţii pentru că banii pe care-i oferă, de cele mai multe ori, nu ajung la destinaţie ci sunt împărţiți între cei care i-au colectat.
Dacă cetăţenii doresc să facă o donație, se pot adresa direct organizațiilor nonguvernamentale sau bisericilor din apropierea locuinței lor pentru a fi siguri că banii sau bunurile donate de ei ajung exact acolo unde doresc.
Tot în scop de a înşela, escrocii postează pe reţelele de socializare numeroase fotografii ale unor copii bolnavi, însoțite de apelul de a dona banii necesari pentru tratamentul salvator.
Şi în aceste situaţii, cetăţenii trebuie să ia în considerare că nimeni nu oferă ceva gratis. Trăim într-o societate în care nimic nu mai este gratis şi trebuie să avem mereu o doza de suspiciune atunci când suntem anunţaţi că am câştigat un premiu.
Nu vă lăsaţi pradă escrocilor!
Dacă primiţi apeluri pe telefonul fix şi o voce necunoscută vă spune că una sau mai multe dintre rudele dumneavoastră au suferit accidente rutiere, poliţiştii vă recomandă să nu transferaţi sume de bani ca urmare a unor astfel de solicitări şi nici să nu achiziţionaţi cartele telefonice ale căror coduri să le diseminaţi conform sugestiilor apelanţilor de agest gen!
Cunoaşterea este o sursă de putere şi de prevenire. Dacă aceste escrocherii sunt cunoscute de publicul larg, oamenii se vor putea feri.
În acest sens, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureș a informat și continuă să informeze cetățenii, prin intermediul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu privire la modurile de operare folosite de infractori şi modalităţile prin care pot evita să le devină victime.