Cum conducem pe timp de iarnă?
Menţinem o viteză moderată pentru a păstra controlul maşinii în orice situaţie. Păstrăm o distanţă de siguranţă faţă de maşina din faţă.
Încercăm să anticipăm locurile sensibile unde riscul de polei este mai frecvent (poduri, zone umbrite, zone lângă ape etc.).
Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când ne întâlnim cu alte maşini acţionăm din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de deplasare fără vizibilitate pot fi fatale.
Pe porţiunile de drum acoperite cu polei sau zăpadă îngheţată evităm virarea concomitent cu frânarea, întrucât în astfel de situaţii se poate pierde controlul maşinii.
Nu uităm că în condiţii de drum acoperit cu zăpada, polei sau mâzgă, spaţiul de frânare creşte considerabil.
Dacă rămânem în pană pe un drum înzăpezit, cu vizibilitate redusă sau acoperit de polei, scoatem maşina în afara părţii carosabile pentru a nu bloca circulaţia şi aprindem luminile de poziţie şi avariile. Dacă nu putem să deplasăm maşina punem triunghiul reflectorizant la o distanţă corespunzătoare şi avem grijă să existe posibilitatea pentru ceilalţi participanţi la trafic să observe din timp obstacolul.
Pentru o conducere eficientă verificăm starea uleiului, a anvelopelor şi curăţăm filtrul de aer.
SFAT – E bine sa sti cum sa conduci un autoturism pe timp de iarna!
loading...