În anul 2015 s-au înregistrat mai puţine plângeri la ITM, comparativ cu anul anterior. Scăderea numărului de sesizări este pusă de inspectorii de muncă pe seama curajului anagajaţilor de a lua atitudine în faţa angajatorului care nu le respectă drepturile.„În anul 2015 am înregistrat 313 sesizări, comparativ cu 2014 când au fost 319 sesizări. Noi trebuie să verificăm orice sesizare depusă indiferent dacă este depusă personal, trimisă prim mail sau chiar anonimă”, a precizat Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş.
Pentru a depista eventualele nereguli, inspectorii spun că descind în societăţile comerciale sau în marile firme indiferent de oră şi de ziua săptămânii şi chiar au solicitat de câteva ori sprijinul Poliţiei sau al Jandarmeriei.
„Nu de puţin ori am mers în control la firme în weekend sau noaptea, tocmai pentru vedea dacă sunt repectate normele de sănătate şi securitate în muncă dar şi formele legale pentru angajaţi. Am fost sprijiniţi, de câte ori am solicitat acest lucru, de Poliţie şi Jandarmerie”, a explicat Dragoş Năcuţă, inspector şef ITM Maramureş.
În ceea ce priveşte numărul de sesizări, Năcuţă spune că mulţi dintre angajaţii care se simt nedreptăţiţi au prins curaj şi îşi reclamă patronii.
„Dacă până acum ceva vreme ne confruntam cu frica angajaţilor de a spune că nu le sunt respectate drepturile, lucrurile s-au schimbat. Acum angajaţii reclamă orice încălcare a drepturilor”, a mai spus Năcuţă.
În ceea ce priveşte reclamaţiile mai deosebite inspectorul şef spune că în anul precedent s-au confruntat şi cu situaţii mai deosebite.
„O doamnă patroană şi-a reclamat iubitul care era administrator în firmă. Vă daţi seama că, de fapt, şi-a reclamat propria societate. O alta şi-a reclamat iubitul că face lucrări la baia din locuinţa comună cu muncitori, la negru”, a spus Mircea Onea.
Toate sesizările depuse au fost verificate şi soluţionate. (poza arhiva)
Ana Pop