AcasăActualitateSemnalul de alarmă tras din Maramureș cu ocazia vizitei Comisiilor de Mediu...

Semnalul de alarmă tras din Maramureș cu ocazia vizitei Comisiilor de Mediu aduce o primă victorie în Parlament: Legea care face aerul criteriu în dosarele de mediu, adoptată!

DISTRIBUIȚI

Parlamentul a adoptat marți, 8 aprilie, proiectul legislativ care introduce calitatea aerului ca factor de evaluare a prejudiciului în cazul infracțiunilor de mediu privind gestionarea deșeurilor. Inițiativa, susținută de deputatul USR de Maramureș, Brian Cristian, împreună cu colegii săi Diana Buzoianu, Adrian Giurgiu și Cristian Seidler, modifică OUG nr. 92/2021 și vine într-un moment critic, marcat de criza ecologică de la iazurile din Bozânta Mare și Tăuții de Sus.

„Am obținut o victorie importantă în Parlament! Legea pe care am co-inițiat-o […] introduce calitatea aerului ca factor în evaluarea prejudiciilor de mediu și a fost adoptată. E o modificare legislativă uriașă pentru ca anchetele și sancțiunile privind poluarea să nu mai fie blocate în birocrație sau neasumare!”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Victoria legislativă vine la doar câteva zile după vizita în teren a Comisiilor pentru Mediu din Parlament, aduse în Maramureș la inițiativa lui Brian Cristian. Parlamentarii au înțeles situația critică și s-a tras un semnal de alarmă privind dezastrul ecologic ignorat de autorități în ultimii 15 ani.

„Această lege este o victorie pentru sănătatea oamenilor și pentru protecția mediului. Realitatea din teren, inclusiv în Maramureș, ne arată cât de grav poate deveni impactul poluării atunci când statul stă deoparte. […] Faptul că aerul contaminat va putea fi luat oficial în calcul în evaluarea prejudiciilor în cazurile penale este un pas uriaș”, a declarat deputatul Brian Cristian, co-inițiator al legii.

Acesta a evidențiat că această lege este un instrument necesar pentru zone precum Maramureșul, unde oamenii trăiesc de ani de zile în apropierea unor iazuri de decantare neecologizate, care eliberează praf toxic în aer și contaminare în soluri și ape.

„Am adus Comisiile pentru Mediu din Parlament în teren, să vadă cu ochii lor ce înseamnă lipsa de intervenție a statului: oameni care respiră praf toxic cu silice cristalină, ape și soluri contaminate, iar familiile din zonă se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de cancer. Ce au făcut autoritățile? Au tăcut. Din 2015, nu s-a mai alocat niciun leu pentru ecologizare la Bozânta. Zero lucrări, zero asumare, dar astăzi, în Parlament, s-a votat altfel. Cu voturi din toate partidele, pentru o lege inițiată de USR!”, arată Brian Cristian.

Concluziile vizitei parlamentare din Maramureș au fost clare: în ciuda promisiunilor, statul nu a investit nimic concret în ecologizare. Situația de la Bozânta Mare este considerată de parlamentari una dintre cele mai grave din țară.

Potrivit deputatei Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților: „Dezastrul de la Bozânta Mare reiese limpede și din cifrele privind îmbolnăvirile: de la 1.500 la 15.000 de bolnavi de cancer în evidența spitalului din apropiere, din cauza otrăvirii constante cu metale grele.”

Mai mult, proiectul de ecologizare prezentat de Conversmin la începutul anului pentru Bozânta, nu prevede lucrări reale de ecologizare, ci majorarea capacității de depozitare. Asta ar însemna continuarea poluării și extinderea unei bombe ecologice deja existente.

Deputatul Brian Cristian anunță că următorul pas este inițierea demersurilor parlamentare pentru obținerea finanțărilor necesare pentru ecologizarea iazului de la Bozânta și finalizarea ecologizării la cel din Tăuții de Sus: „Vom lupta pentru dreptul nostru la aer curat, la un pământ sănătos, la viață!”.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA