Problema lipsei vaccinurilor din schema de imunizare națională obligatorie este o problemă care afectează mii de părinți, nou născuți și copii din întreaga Românie. Dacă strategia Statului Român a fost să elimine obligativitatea vaccinării pentru Hepatita B imediat după naștere, numai pentru că vaccinul nu se mai găsea pe stoc, un deputat din Maramureș este alături de părinții și copiii care suferă de pe urma acestei crize.
Medic de profesie, cu o carieră de aproape 40 de ani în domeniu, dr. Viorica Cherecheș a pășit în mediul politic în urmă cu câteva luni, dornică de a continua activitatea în folosul băimărenilor și al maramureșenilor la nivel legislativ. Viorica Cherecheș a fost aleasă deputat de Maramureș la ultimele alegeri parlamentare și nu dezamăgește oamenii care i-au oferit încrederea și au trimis-o în Parlamentul României. Dr. Viorica Cherecheș a luat act de problema lipsei vaccinurilor și are o poziție fermă, solicitând printr-o interpelare înregistrată cu nr.218B, din 4 aprilie 2017, situația oficială și rezolvarea urgentă, cu prioritate, a lipsei vaccinurilor din schema obligatorie. Interpelarea a fost adresată ministrului sănătății, Florian Dorel Bodog.
“În loc să căutăm vinovați, să găsim soluții pentru a asigura vaccinurile necesare pentru copiii României”
„Sunt abordată periodic de părinți din Baia Mare și alte localități din Maramureș, de medici de familie și pediatrii care mă întreabă cât va mai persista această situație? De ce dacă e obligatorie vaccinarea, nu sunt vaccinuri? De ce în alte țări se poate, dar în România nu? Mii de părinți întreabă disperați în mediul online de unde și cum pot să își procure vaccinuri atât de importante pentru siguranța copiilor lor. Unii, care își permit din punct de vedere financiar, își comandă vaccinurile prin intermediul farmaciilor și clinicilor private. Alții, care vor să respecte schema de vaccinare obligatorie, dar nu au posibilități materiale, așteaptă neputincioși să ajungă dozele la medicii de familie. Mai mult, România trece printr-o epidemie de rujeolă, ne mor copiii, suntem arătați cu degetul de alte state europene și noi, cei care ar trebui să ne asigurăm de bunul mers al lucrurilor în țara asta, ce facem? Dăm vina unii pe alții, pe ministerul sănătății, ministerul pe producător și producătorul pe sistemul bolnav care conduce această țară. Suntem dornici să rezolvăm această problemă, dar nu suntem dispuși să luăm taurul de coarne și în loc să căutăm vinovați, să găsim soluții pentru a asigura vaccinurile necesare pentru copiii României”, arată dr. Viorica Cherecheș.
“Suntem sănătoși mintal, noi cei din Parlamentul României?! Din cauza lipsei de vaccinuri, schema națională de imunizare a fost modificată, fapt care ar putea duce pe viitor la îmbolnăviri care puteau fi evitat”
Deputatul de Maramureș își manifestă îngrijorarea pentru modul în care s-a gestionat lipsa de pe stoc a unui vaccin important.
„Un alt aspect și mai îngrijorător, pe care pe mine personal m-a pus să mă întreb serios dacă suntem sănătoși mintal, noi cei din Parlamentul României: din cauza lipsei de vaccinuri, schema națională de imunizare a fost modificată, fapt care ar putea duce pe viitor la îmbolnăviri care puteau fi evitate. Este strigător la cer! Lipsește vaccinul Hepatic B, care este vital să fie administrat bebelușilor în primele 24 de ore de viață. Cine și cum a putut crede că este în regulă să elimine acest vaccin din schema obligatorie doar pentru că nu suntem în stare să îl procurăm pentru cetățenii acestei țări?! Cine sunt aceia care au putut permite să fie modificată această schemă, cu nonșalanță, ca și cum efectele acestei decizii ar fi neglijabile?! Ne jucăm nu doar cu sănătatea copiilor noștri, dar și cu viitorul lor și al României. Și nimeni nu ne trage la răspundere, prea ocupați fiind să întreținem spectacolul grotesc al luptei pentru putere, într-o țară unde se moare pe capete din cauza lipsei unor banale, dar atât de vitale vaccinuri”, arată deputatul de Maramureș.
Un studiu al epidemiologilor europeni poziționează România ca țara cu cea mai scăzută rată a vaccinării din 190 de țări
Pe lângă lipsa vaccinurilor obligatorii, România se confruntă cu o mișcare anti-vaccinare îngrijorătoare, din ce în ce mai mulți părinți alegând să nu își imunizeze copiii. Pe termen lung, această situație ar putea avea efecte dezastruoase. „Avem o schemă de vaccinare obligatorie, dar nu suntem în stare să asigurăm dozele necesare de vaccin. Avem norme extrem de discutabile de reglementare ale vaccinării, ne luptăm și cu mișcarea anti- vaccinare care a luat amploare, din nefericire, în ultimii ani în țara noastră și cu toate acestea nu suntem în stare să aprovizionăm la timp cu doze atât de necesare pentru sănătatea și siguranța copiilor noștri”, mai spune deputatul de Maramureș.
„Solicit Ministerului Sănătății și Guvernului României să ia act de această problemă, să primim în cel mai scurt timp un răspuns extrem de scurt și la obiect la întrebarea: ce avem de făcut pentru a asigura vaccinurile obligatorii”
„Alte vaccinuri importante pentru imunizarea copiilor lipsesc cu desăvârșire. În loc să facem un efort și să obținem aceste vaccinuri, indiferent de cost, stăm și refacem schema de vaccinare. Ce vom face peste un an, doi sau trei? Vom elimina total vaccinarea obligatorie?! La nivelul ministerului sănătăți au fost demarate campanii naționale de informare și conștientizare asupra importanței vaccinării, însă în realitate nu lipsa informării este problema, ci lipsa vaccinurilor. Cum să vaccinăm copiii, dacă nu avem vaccinuri? În acest moment, consider că problema cea mai stringentă pe lista noastră de priorități ar trebui să fie asigurarea vaccinurilor din schema de imunizare obligatorie. În caz contrar, suntem direct răspunzători pentru tragediile care vor avea loc în cazul nou născuților și al copiilor care nefiind vaccinați se vor îmbolnăvi sau, și mai grav, vor muri. Solicit Ministerului Sănătății și Guvernului României să ia act de această problemă, să primim în cel mai scurt timp un răspuns extrem de scurt și la obiect la întrebarea: ce avem de făcut pentru a asigura vaccinurile obligatorii, în cel mai scurt timp, pe întreg teritoriul țării”, mai arată dr. Viorica Cherecheș.
Interpelarea integrală, aici: http://www.cdep.ro/interpel/2017/i218B.pdf