Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sandu Pocol şi inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, colonel Ion Pop au susţinut astăzi, 3 februarie a.c., o conferinţă de presă în care prezentat măsurile întreprinse la nivelul judeţului pe perioada avertizărilor meteorologice. Prefectul de Maramureş a precizat că, în perioada codului portocaliu de ger persistent, nu au fost semnalate probleme în reţele de distribuţie sau serviciile de utilitate publică (alimentare cu energie electrică; alimentare cu gaz metan; alimentare cu apă, telefonie).
85 de persoane ale străzii transportate la adăpostul social, dar şi un deces
Au fost iniţiate acţiuni, în sistem integrat, pentru a preveni decesul persoanelor fără adăpost sau a celor care locuiesc în spaţii neîncălzite, în conformitate cu procedura primită de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În cele patru zile de acţiuni desfăşurate, la nivelul municipiului Baia Mare, au fost transportate 85 de persoane ale străzii, cu ambulanţe de transport la adăpostul special amenajat de către autorităţile administraţiei publice locale. Au fost măsuri preventive care ne-au ajutat să nu avem decese cauzate de ger în rândul acestor persoane. Este îmbucurător faptul că persoanele fără adăpost au conştientizat că dorim să îi ajutăm, iar multe dintre acestea au revenit seara în Centrul multifuncţional, a mai afirmat Sandu Pocol. Cu toate eforturile şi măsurile preventive s-a înregistrat decesul unei persoane domiciliate în localitatea Ocna Şugatag, în vârstă de 64 de ani, găsite pe un teren agricol, în apropierea unei claie de fân. Persoana a fost găsită în data de 31 ianuarie a.c., urmare a unui apel telefonic primit prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112. Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ocna Şugatag s-au deplasat la faţa locului. Persoana a fost recunoscută de aparţinători. La exteriorul corpului, persoana decedată nu prezenta urme de violenţă. A fost transportată la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei pentru stabilirea cauzei decesului. Necropsia finalizată ieri a arătat că decesul persoanei s-a produs prin hipotermie.
În această perioadă s-a efectuat de către cadre ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă controale inopinate la primării pentru a vedea dacă sunt respectate procedurile la avertizarea de cod portocaliu şi instituirea permanenţei. Din cele 54 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă verifcate, la 30 de sedii ale primăriilor nu era asigurată permanenţa şi nu erau respectate prevederile legislaţiei în vigoare care menţionează că trebuia afişat la sediul primăriei avertizarea meteorologică de cod portocaliu, persoane nominalizată pentru a asigura protecţia civilă, respectiv locaţia spaţiului încălzit pentru adăpostirea „oamenilor străzii”. Preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă care nu au respectat procedura de lucru s-au făcut adrese observatorii şi ultim avertisment.
Există material antiderapant suficient
Pentru astăzi şi zilele următoare, când suntem sub incidenţa avertizării meteorologice de ninsori şi intensificări ale vântului, vă putem spune că am verificat şi există stocuri suficiente de material antiderapant pentru intervenţia utilajelor de deszăpezire, respectiv de carburant. Drumarii şi silvicultori au identificat în Pasul Gutâi, pe Dealul Pietriş şi Dealul Huta-Certeze, copacii care se pot prăbuşi iminent pe carosabil, sub greutatea zăpezii provenite de la ninsoare. A fost o acţiune preventivă pentru evita perturbarea sau blocarea traficului rutier. La această oră, echipaje ale poliţiei rutiere sunt prezenţi în zonă pentru a dirija traficul rutier şi sprijini acţiunea de tăiere a copacilor cu drujbe, inclusiv de către pompierii militari. Dacă situaţia o va impune, în caz de ninsoare abundentă, vom impune filtre ale poliţiei rutiere în Pasul Gutâi care vor permite accesul TIR-urilor, unul câte unul, doar atunci când ştim că autovehiculul plecat a ajuns în vârful pasului montan, pentru a evita perturbarea traficului rutier. Au fost suplimentate echipele de intervenţie de la Electrica pentru remedierea eventualelor deficienţe din sistemul de distribuţie, datorită fenomenelor meteorologice periculoase. Nu vom avea probleme în ceea ce priveşte presiunea gazelor naturale livrate în reţelele de alimentare. Şi societatea are echipe de intervenţie pregătite pentru această, perioadă. S-a iniţiat o procedură pentru a permite pe timpul nopţii aterizarea unui elicopter sau a unui avion pentru transportarea unor persoane care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă la spitale sau clinici din ţară.
Cinci zile de ninsoare iar apoi cinci de ger
La videoconferinţa cu prefecţii ni s-a comunicat faptul că, în perioada 3-7 februarie a.c., se va înregistra o încălzire a vremii şi vom avea parte de ninsori. Din 7 şi până în 12 februarie prognoza meteorologică prevede o răcire extremă, iar temperaturile în zonele depresionare pot ajunge din nou până la valoarea de -25 grade Celsius. Pentru Maramureş vremea va continua să se încălzească. Azi vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare pe arii relativ extinse, însă mâine noapte cantităţile vor fi mai însemnate şi va ninge în tot judeţul. Stratul proaspăt de zăpadă poate să depăşească 10 cm. Vom monitoriza în această perioadă situaţia din judeţ şi ne vom deplasa în teren pentru a verifica modul în care se intervine pentru deszăpezirea drumurilor. Sunt pericole de avalanşe, iar turiştii şi amatorii de drumeţii montane este bine să renunţe la parcurgerea traselor montane. Dacă se află în aceste zone este bine să îşi anunţe prezenţa jandarmilor montani şi salvamontiştilor.