Traian Băsescu a fost suspendat din funcție cu votul majorității parlamentarilor. Băsescu se vede astfel nevoit să dea din nou piept cu poporul pe care l-a invocat atât de mult în ultimii ani când a avut el chef. Cererea de suspendare a fost iniţiată de parlamentarii USL, dar a fost susţinută şi de alţi deputaţi şi senatori. Pentru suspendarea lui Băsescu au votat 252 de parlamentari. Pentru suspendare era nevoie doar de 217. Referendumul în care românii se pot pronunţa asupra demiterii sau nu a lui Băsescu va avea locpe 29 iulie.
Curtea Constituţională s-a pronunțat vineri asupra cererii de suspendare a președintelui. CCR a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Funcția de mediere, prevăzută în Constituția României, este una dintre principalele atribuții ale președintelui. Curtea Constituțională nu a dat un aviz negativ, dar nici unul pozitiv în acest caz. CCR a analizat toate punctele sesizării
Curtea Constituţională apreciază de asemenea că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.”Faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru”, se arată în avizul Curţii. În sesizarea depusă la CCR lui Băsescu i se reproșa și faptul că s-a substituit în trecut premierului.
„De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul «opinii şi opţiuni politice». astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi exponenţilor acestora”, mai arată Curtea Constituţională.
CCR a reţinut însă că motivele invocate de autorii cererii de suspendare a preşedintelui privind încălcarea de şeful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale. În acest sens, Curtea Constituţională constată că măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi a pensiilor au fost adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, notează Curtea în avizul său privind suspendarea din funcţie a preşedintelui.
În ceea ce priveşte declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la comunitatea romă şi sancţionarea acestuia de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, rămâne ca Parlamentul să decidă, pe baza datelor şi a informaţiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existenţei şi gravităţii acestor fapte.
Curtea Constituţională precizează de asemenea că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale. În legătură cu acuzaţiile din cererea de suspendarea privind încălcarea în mod repetat de către preşedinte a principiului separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei, Curtea Constituţională reţine că declaraţiile în acest sens invocate în document „nu au produs efecte juridice, neavând un caracter decizional”.