Administratorii magazinelor garantează ieftinirea alimentelor de la 1 iunie, transparenţa şi afişarea atât a preţului vechi, cât şi a celui nou după reducerea TVA la 9% la produsele alimentare. Un lanţ de magazine a decis îngheţarea preţurilor, iar alte două analizează această posibilitate şi ar putea lua o decizie similară în perioada următoare.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a avut o întrevedere cu retaileri şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în monitorizarea preţurilor produselor alimentare.
„Concluzia acestei întâlniri este că avem garanţii din partea tuturor că reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare se va regăsi în preţul final, adică se vor ieftini alimentele. M-am bucurat că majoritatea celor prezenţi la discuţii s-au angajat să afişeze de la 1 iunie două preţuri: preţul vechi şi preţul nou, pentru a arăta cum au scăzut preţurile. De asemenea, m-am bucurat că un lanţ de magazine a anunţat îngheţarea preţurilor şi alte 2-3 lanţuri au anunţat că vor studia şi este posibil să ia o decizie similară, astfel încât să putem vedea foarte clar diferenţa de la 1 iunie 2015“, a declarat Daniel Constantin.
Acesta a precizat că data de referinţă pentru îngheţarea preţurilor este benevolă din partea fiecărui lanţ de magazine. „Îngheţarea preţurilor nu este o impunere, este benevolă din partea fiecărui magazin, dar este important că avem garanţia că nu se vor îngheţa preţurile ridicate, ci preţurile care au fost în perioada trecută din 2015, fie din aceeaşi perioadă a anului trecut“, a spus Constantin.
La rândul său, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a apreciat că partenerii de dialog au înţeles mesajul transmis de Guvern prin decizia de reducere a taxelor şi consideră că de la 1 iunie această măsură se va reflecta în buzunarul consumatorilor prin ieftinirea alimentelor. „Consider că partenerii de dialog au înţeles că este necesar ca aceste măsuri să se reflecte la nivelul populaţiei şi mai ales pentru a da Guvernului argumente să ia alte măsuri de relaxare fiscală. Această reducere la 9% pentru care există un impact semnificativ pe buget, de 5,5 miliarde de lei pe an, se va regăsi în economie. Îmi doresc ca de la 1 iunie aceste măsuri să se regăsească la raft“, a spus Teodorovici.
În opinia acestuia, o altă măsură cu impact în economie este şi reducerea TVA la apă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, dar acest demers este încă în analiză la Finanţe. În timpul discuţiilor cu retailerii, Teodorovici a menţionat că ideea potrivit căreia Guvernul, prin Codul fiscal, încearcă să introducă taxe noi sau să le majoreze pe cele existente este falsă, pentru că întregul impact pe care acest nou Cod fiscal îl creează în 2016 şi în anii următori se va regăsi în economie.
Începând cu 1 iunie, taxa pe valoare adăugată va fi de 9% pentru produsele alimentare şi băuturi non-alcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, însă au existat voci care au susţinut că marile lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente înainte de reducerea TVA. De aceea, Executivul a cerut verificarea preţurilor din magazine.(Mariana Bahcevan)