Biroului Permanent Naţional al Partidului Naţional Liberal
În atenţia Domnului Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal
Stimate domnule preşedinte, stimaţi colegi doresc să vă supun atenţiei, pe scurt, câteva date referitor la modul în care m-am manifestat în perioada campaniei electorale care a precedat alegerile parlamentare din data de 9 decembrie 2012 şi motivele care stau la baza acţiunilor mele. Consider că aceste informaţii pot clarifica poziţia mea faţă de Partidul Naţional Liberal, dar şi faţă de Uniunea Social Liberală.
Am intrat în politică în urmă cu 10 ani, animat de dorinţa sinceră de a contribui la dezvoltarea comunităţii în care m-am născut şi în care trăiesc. În baza educaţiei primite în familie şi în şcolile şi universităţile urmate, m-am format în spiritul respectului faţă de valorile reale ale societăţii, priorităţile mele în viaţă fiind munca, cinstea, demnitatea şi respectul faţă de oameni. De aici izvorăşte şi dorinţa de a-mi pune întreaga energie în slujba comunităţii din care fac parte. Am parcurs toate fazele formării mele ca şi om politic, în mod disciplinat şi corect, evoluând în timp, de la organizaţia de tineret a cărui lider am fost şi până la onoranta calitate de deputat în Parlamentul României.
În toată această perioadă am fost devotat cauzei Partidului Social Democrat, din care am făcut parte, angajându-mă cu responsabilitate şi dăruire în toate activităţile politice organizate la nivel local şi central, până în momentul în care anumite demersuri realizate de unii lideri de partid au devenit incompatibile cu principiile mele.
Ca şi o dovadă de responsabilitate civică, în momentul în care oraşul meu se afla într-o situaţie dificilă, fără un primar ales şi într-o stare de instabilitate şi interimat, la solicitarea concetăţenilor mei am renunţat la poziţia de deputat, asumându-mi responsabilitatea de a prelua administrarea comunităţii. Iar băimărenii mi-au acordat încrederea şi votul lor.
În prima zi ca edil, am găsit o situaţie confuză, controversată şi nefavorabilă pentru Municipiul Baia Mare, circumstanţe în care, prin muncă asiduă, devotament şi sacrificii majore, beneficiind şi de susţinerea majorităţii băimărenilor, am reuşit să repun în funcţiune administraţia locală, generând servicii publice de calitate, de natură a satisface aşteptările băimărenilor.
Astăzi avem o strategie clară pe termen scurt şi mediu, deţinem o viziune corectă privind viitoarea dezvoltare a oraşului, reuşind ca prin efortul conjugat al echipei pe care am format-o, să determinăm angajaţii municipalităţii să înţeleagă că a fi în serviciul public este o demnitate şi o onoare deosebită. Roadele muncii mele de 18 luni sunt vizibile şi apreciate de cetăţenii din Baia Mare, fapt concretizat în realegerea mea cu cel mai mare procent obţinut vreodată de un primar de municipiu reşedinţă de judeţ.
Am afirmat în repetate rânduri că sunt profund onorat de faptul că băimărenii au decis să-mi încredinţeze responsabilitatea de a administra oraşul în numele şi interesul lor, motiv pentru care acţionez şi voi acţiona şi pe viitor raportându-mă numai la ceea ce vor şi îmi cer concetăţenii mei.
Convins fiind că viitorul oraşului depinde de locuitorii săi, am construit o platformă civică funcţională şi dinamică, astfel încât astăzi, Consiliile Civice de Cartier reprezintă vocea cetăţenilor din fiecare zonă a Băii Mari, liderii acestor entităţi funcţionale fiind cei care transmit primarului şi Consiliului Local, solicitările şi propunerile tuturor celor care trăiesc şi muncesc în municipiu.
Aceşti lideri respectabili ai comunităţii, neafiliaţi politic, condiţie impusă prin hotărârea Consiliului Local Baia Mare, care reglementează activitatea acestor organisme civice, sunt cei care mi-au cerut în mod imperativ să mă implic şi să militez pentru ca viitorii parlamentari ai municipiului să fie oameni competenţi, corecţi şi devotaţi, personalităţi care prin activitatea lor profesională sau politică să merite încrederea lor.
Impreună cu ei am analizat prestaţia şi rezultatele fiecărui parlamentar în funcţie, şi tot împreună cu aceştia am decis că trebuie să promovăm oameni noi, capabili să susţină parcursul viitor al oraşului nostru. Nu este oare rolul şi obligaţia primarului să asculte de vocea cetăţii, nu ei sunt cei care votează şi au dreptul să decidă cine să-i reprezinte? În faţa cui răspundem noi ca şi demnitari, în faţa partidelor sau a poporului?
Subliniez faptul că, atunci când am constatat că recomandările mele şi solicitările cetăţenilor nu sunt luate în considerare, am decis să nu mă implic direct în campania electorală, în consecinţă, nu am susţinut candidaţii în care băimărenii şi cu mine nu credem, dar nici pe cei ai opoziţiei. Mi-am spus părerea public doar atunci când am fost atacat şi am făcut-o în mod conştient şi responsabil, pentru că nimeni şi niciodată, nu va putea să-mi interzică să-mi respect şi să îmi onorez părinţii, mai mult, nimeni nu mă va putea convinge să îmi blamez concetăţenii.
Nu am susţinut candidatura liberalilor Mircea Dolha şi Liviu Titus Paşca, în schimb am declarat în repetate rânduri că sprijin ceilalţi candidaţi ai USL şi anume social democraţii Gheorghe Şimon, Liviu Marian Pop, Sorin Bota, Călin Matei, Florin Tătaru, liberalul Vasile Berci şi doamna Cornelia Negruţ, preşedintele Partidului Conservator – filiala Maramureş. În ceea ce îi priveşte pe cei doi cărora nu le-am acordat şi nu le voi putea oferi niciodată susţinerea mea, motivele sunt multiple.
Începând cu 1998, senatorul Paşca a început un demers furibund la adresa regretatului meu tată, a tras diverse sfori ca el să fie schimbat din funcţia pe care o deţinea atunci, s-a ajuns chiar şi la formularea unor plângeri de ordin penal. Tatăl meu era uşor mai diplomat decât mine şi ani la rând nu a zis nimic, nu a contra- atacat, asta până în anul 2001, când s-a stins din viaţă. Eu nu pot, pentru toate acestea, să îl iert pe dl. Paşca, am această datorie morală faţă de tatăl meu. Liviu Titus Paşca nu va primi niciodată susţinerea sau votul meu. Mai mult, în mandatele obţinute până acum, dl. senator a demonstrat că este doar un simplu turist pe ruta Baia Mare – Bucureşti, activitatea sa parlamentară fiind una extrem de slabă.
În ceea ce îl priveşte pe Mircea Dolha, în urma consultărilor cu cetăţenii municipiului, nu am putut să mă manifest, deoarece singurul lucru prin care s-a remarcat pe parcursul ultimilor ani au fost desele candidaturi la diversele alegeri, fără proiecte şi idei coerente care să vină în folosul comunităţii băimărene sau maramureşene. În repetate rânduri, Mircea Dolha a dus campanii murdare de denigrare la adresa mea, finanţând şi apariţia unei cărţi, înaintea alegerilor locale din 2011, care aduce grave atingeri imaginii şi demnităţii mele, dar şi a familiei mele.
Asemenea oameni, care au fost conduşi pe parcursul carierei lor de până acum doar de interese personale şi de grup, meschine, nu consider că pot reprezenta comunitatea băimăreană. Prezenţa scăzută la urne a cetăţenilor, este grăitoare în acest sens.
Este obligaţia mea ca primar al Municipiului Baia Mare să colaborez cu toţi parlamentarii aleşi, lucru pe care mi l-am asumat şi pe care mi-l asum în continuare, indiferent de părerea personală pe care o am referitor la aceştia. Am fost ales de cetăţenii municipiului Baia Mare să lupt pentru interesele lor colective, pentru bunăstarea şi viitorul acestui oraş şi o voi face, în numele şi interesul comunităţii.